round image on layout top

VELIKI POŽAR KOD PAKOŠTANA Gorjela gusta stoljetna borova šuma u blizini kampa Crvena luka, te naseljenih mjesta

4. kolovoza 2016. by urednik divider image

Na požarištu koje se protezalo na preko 3 kilometra dužine i od 100 do 500 metara širine dežurne vatrogasne ekipe ostat će cijelu noć gasiti iskrenje uzrokovano vjetrom
Veliki požar koji je jučer oko 15.40 sati izbio u stoljetnoj borovoj šumi uz sjevernu stranu Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana kod ulaza u kampe Crvena luka intervencijom zračnih i zemaljskih vatrogasnih snaga stavljen je pod kontrolu oko 18 sati.

– Gorjela je gusta stoljetna borova šuma u blizini kampa Crvena luka, te naseljenih mjesta. Odmah po dojavi na teren je upućena Javna vatrogsana postaja Biograd, DVD-i Pakoštane, Drage, Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Polača, izišla je Državna intervencijska postrojba iz Zadra, kao i moj zamjenik Boris Jović i ja. Odmah smo zatražili zračne snage, koje su stigle nakon što je oslobođen jedan kanader i tri air traktora iz Šibenika, rekao je zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša najavljujući kako će na požarištu koje se protezalo na preko 3 kilometra dužine i od 100 do 500 metara širine dežurne vatrogasne ekipe ostati cijelu noć.

Vatrogasnim snagama koordinirao je Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd, a gašenje je vatrogascima, saznajemo, dodatno otežavao i jak orkanski vjetar.

– Na nekoliko mjesta požar je prebacio Jadransku magistralu, a najvažnije je bilo zapriječiti put vatri prema obližnjem kampu. Mogu samo na velikim naporima i odrađenom poslu zahvaliti zračnim snagama, posadama i naravno zemaljskim vatrogscima, rekao je Šoša.

Koliko je na požarišu jučer bilo dramatično svjedočio je i ogromni prijeteći oblak dima koji je vidio iz Zadra, Murtera i Tkona. Požar je započeo nedaleko Strpićevog restorana “U Šime”, nekoliko stotina metara do ulaza u Turističko naselje Crvena luka i veliko gradilište zabavnog centra Mirnovec.Nošen jakim maestralom požar se velikom brzinom širio na istok, prema Pakoštanima. U opasnosti su bili stambeni i gospodarski objekti, kampovi, a vatrena buktinja došla je sasvim do uljare “Pakoška”, nekoliko stotina metara od benzinske stanice u Pakoštanima.Za vrijeme trajanja požara nije bilo struje u Pakoštanima te je na dionici Jadranske magistrale od Biograda do Pakoštana bio prekinut sav promet.

Iako vatrogasne postrojbe u županiji gotovo svakodnevno rade na nekom od požarišta, kako nam je potvrdio zapovjednik Željko Šoša, ovo je do do sada ipak bio možda i najveći požar ovog ljeta.

– Bili smo neki dan i u Škabrnji, Zemuniku, Ninu, ali s obzirom da se ovdje radi o visokoj stoljetnoj borovoj šumi te da je u blizini bilo i nekoliko desetaka tisuća turista, sigurno da je postojala ozbiljna opasnost. Uspjeli smo velikim naporima dovesti vatru pod kontrolu i ugasiti, no sigurno će se večeras cijelu noć i sutra cijeli dan raditi na požarištu, s obzirom da na rubnim područjima još uvijek iskri, zaključio je Šoša.

Zadarski list/ZDanasNIKOLA ŠIMIĆ TONIN...

Književnik Nikola Šimić Tonin poslao je pripopćenje za medije koje...

read more

MUTNE IGRE Po projektu...

Prije nekoliko mjeseci na zemljištu između Supernove i “Braline...

read more

SUDAC KOLAKUŠIĆ Ovo je...

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za N1 je komentirao svoj mogući...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr