round image on layout top

VELIKI POŽAR KOD PAKOŠTANA Gorjela gusta stoljetna borova šuma u blizini kampa Crvena luka, te naseljenih mjesta

4. kolovoza 2016. by urednik divider image

Na požarištu koje se protezalo na preko 3 kilometra dužine i od 100 do 500 metara širine dežurne vatrogasne ekipe ostat će cijelu noć gasiti iskrenje uzrokovano vjetrom
Veliki požar koji je jučer oko 15.40 sati izbio u stoljetnoj borovoj šumi uz sjevernu stranu Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana kod ulaza u kampe Crvena luka intervencijom zračnih i zemaljskih vatrogasnih snaga stavljen je pod kontrolu oko 18 sati.

– Gorjela je gusta stoljetna borova šuma u blizini kampa Crvena luka, te naseljenih mjesta. Odmah po dojavi na teren je upućena Javna vatrogsana postaja Biograd, DVD-i Pakoštane, Drage, Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Polača, izišla je Državna intervencijska postrojba iz Zadra, kao i moj zamjenik Boris Jović i ja. Odmah smo zatražili zračne snage, koje su stigle nakon što je oslobođen jedan kanader i tri air traktora iz Šibenika, rekao je zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša najavljujući kako će na požarištu koje se protezalo na preko 3 kilometra dužine i od 100 do 500 metara širine dežurne vatrogasne ekipe ostati cijelu noć.

Vatrogasnim snagama koordinirao je Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd, a gašenje je vatrogascima, saznajemo, dodatno otežavao i jak orkanski vjetar.

– Na nekoliko mjesta požar je prebacio Jadransku magistralu, a najvažnije je bilo zapriječiti put vatri prema obližnjem kampu. Mogu samo na velikim naporima i odrađenom poslu zahvaliti zračnim snagama, posadama i naravno zemaljskim vatrogscima, rekao je Šoša.

Koliko je na požarišu jučer bilo dramatično svjedočio je i ogromni prijeteći oblak dima koji je vidio iz Zadra, Murtera i Tkona. Požar je započeo nedaleko Strpićevog restorana “U Šime”, nekoliko stotina metara do ulaza u Turističko naselje Crvena luka i veliko gradilište zabavnog centra Mirnovec.Nošen jakim maestralom požar se velikom brzinom širio na istok, prema Pakoštanima. U opasnosti su bili stambeni i gospodarski objekti, kampovi, a vatrena buktinja došla je sasvim do uljare “Pakoška”, nekoliko stotina metara od benzinske stanice u Pakoštanima.Za vrijeme trajanja požara nije bilo struje u Pakoštanima te je na dionici Jadranske magistrale od Biograda do Pakoštana bio prekinut sav promet.

Iako vatrogasne postrojbe u županiji gotovo svakodnevno rade na nekom od požarišta, kako nam je potvrdio zapovjednik Željko Šoša, ovo je do do sada ipak bio možda i najveći požar ovog ljeta.

– Bili smo neki dan i u Škabrnji, Zemuniku, Ninu, ali s obzirom da se ovdje radi o visokoj stoljetnoj borovoj šumi te da je u blizini bilo i nekoliko desetaka tisuća turista, sigurno da je postojala ozbiljna opasnost. Uspjeli smo velikim naporima dovesti vatru pod kontrolu i ugasiti, no sigurno će se večeras cijelu noć i sutra cijeli dan raditi na požarištu, s obzirom da na rubnim područjima još uvijek iskri, zaključio je Šoša.

Zadarski list/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr