fbpx

VREMENSKA PROGNOZA Jutra ostaju svježa, dok će danju biti vrlo toplo, pa i vruće

U nedjelju u 14 sati rijetka su bila mjesta s temperaturom ispod 25 stupnjeva. Manje je mjerila samo pokoja planinska postaja. Sunčano i većinom vruće nastavit će se i dalje, s jednim prolaznim, brzim pogoršanjem koje, s obzirom da nam stiže već u ponedjeljak navečer, a do utorka bi već moglo i isčeznuti, mnogi zato možda neće ni osjetiti.

Tijekom jutra očekuje nas većinom sunčano i ugodno vrijeme. U kopnenom području nešto svježije, kao i u nedjelju, lijepo za spavanje, moguće ponegdje i uz sumaglicu ili maglu. Na Jadranu će biti toplo. Na moru očekujemo 20-ak stupnjeva, u unutrašnjosti većinom 12 do 17. Vjetar ujutro slab, duž Jadrana ponegdje umjeren burin.

Naime, i u ponedjeljak će vrijeme biti pod prevladavajućim utjecajem polja povišenog tlaka, nad sjeverom Europe premještat će se ciklona s frontalnim sustavom koji će tijekom dana stići i u našu blizinu, do Alpi. Fronta bi nam mogla donijeti prolazno pogoršanje, pokoji pljusak i grmljavinu, uglavnom navečer te u noći na utorak.

Središnju Hrvatsku očekuje pretežno sunčano vrijeme veći dio dana, s tim da poslijepodne povremeno može biti umjerene naoblake. Tek krajem dana i u noći bit će mogućnosti i za pokoji pljusak. Prema večeri zapuhat će sjeverac pa će biti ugodno, osobito ako znamo da će se danju ponovno mjeriti i 30-ak stupnjeva.

Sunčano i u Slavoniji. I na našem istoku u noći na utorak može biti pljuskova. Poslijepodne, isto 30-ak stupnjeva, uz slab vjetar. Tek krajem dana do umjeren sjeverni.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu slično vrijeme. Uglavnom sunčano, tijekom dana povremeno uz malo oblaka. Navečer i u noći u gorju ponegdje pljusak, a male šanse za pljusak noću bit će i u Istri. Prema kraju dana u Podvelebitskom kanalu zapuhat će umjerena bura. Najviša dnevna temperatura očekuje se od 28 do 32, u gorju 24 do 28 stupnjeva.

U Dalmaciji također sunčano, ovdje ni navečer ne bi trebalo biti kiše. Ujutro burin, a danju će puhati maestral. Temperatura će biti većinom između 30 i 33 stupnja.

Temperatura mora, uglavnom je između 22 i 24, međutim zapadna obala Istre mjeri i više, u Rovinju primjerice, u nedjelju je bilo 25, kao i južnije u Puli, a u Poreču čak 26 stupnjeva.
U nastavku tjedna uglavnom će prevladavati vedro, uz male šanse za pljusak u utorak. Jutra ostaju svježa, dok će danju biti vrlo toplo, pa i vruće. I na Jadranu će se zadržati sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. U početku će puhati umjerena i jaka bura, i to prije svega podno Velebita. Zatim sjeverozapadnjak. Temperatura će i dalje biti oko 30 stupnjeva ili malo viša.

Dakle, prolazno nestabilnije vrijeme tek u ponedjeljak navečer i u noći na utorak ponegdje bi moglo donijeti malo kiše, odnosno pokoji pljusak, i to uglavnom sjevernije u zemlji. Na Jadranu, a posebno u Dalmaciji to se ne bi trebalo ni osjetiti.

Dnevnik.hr/ZDanas