fbpx

ZLATNI FANTELA I MARENIĆ Zadarski dvojac osvojio prvu zlatnu medalju u jedrenju u hrvatskoj povijesti!

Nakon što su osvojili povijesno zlato hrvatskog sporta, Šime Fantela i Igor Marenić nisu mogli suspregnuti oduševljenje. Kako i bi, za ovo su radili cijeli život! Prošle Olimpijske igre medalja im je zamalo promaknula, ali ne i ovaj put. Pod vrelim brazilskim suncem, zlatni dvojac je preokrenuo jedrilicu i slavlje je moglo početi. Sjajne scene nam dolaze iz Rija!

Hrvatski jedriličari u klasi 470 Igor Marenić (30) i Šime Fantela (30) osvojili su prvu zlatnu medalju u jedrenju u hrvatskoj povijesti! Kakav uspjeh fantastičnog hrvatskog dvojca! Marenić i Fantela su kroz cilj prošli kao osmi, ali su završili ispred glavnih favorita za medalju Grka Kagialisa i Mantisa te Australaca Ryana i Belchera što im je donijelo zlatnu olimpijsku medalju!

Jučerašnje finale je bilo odgođeno zbog nedostatka vjetra stoga je hrvatski dvojac morao još malo pričekati za, što će na kraju ispasti, povijesni uspjeh hrvatskog sporta. Kontrolirali su situaciju kroz cijelu regatu, a najveću borbu su, ustvari, vodili Grci i Australci. Uoči plova za odličja Fantela i Marenić imali su 11 bodova prednosti u odnosu na Grke, odnosno 13 bodova više od trećih Australaca, te su se u završnom plovu stalno držali ispred tih jedinih konkurenata za zlato.

Fantela i Marenić su na svojim trećim OI okrunili višegodišnji rad prvom olimpijskom medaljom, nakon devetog mjesta u Pekingu 2008. i šestog u Londonu 2012. Njih dvojica godinama su u samom svjetskom vrhu, imaju šest medalja sa svjetskih prvenstava uključujući i zlato iz 2009., dok su na posljednja dva SP bili srebrni, a u karijeri su i tri puta osvajali europska zlata.

Bila je ovo osma hrvatska medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, velike čestitke sjajnom hrvatskom dvojcu!

24sata.hr/ZDanas