fbpx

AUSTRIJANCI ISTRAŽUJU MALVERZACIJE U HAC-u Je li Zdravko Livaković preko Strabaga izvukao 14 mil. kuna?

Livaković je svoj iskaz dao na Županijskom sudu u Zagrebu, te, kako neslužbeno doznajemo, porekao ove optužbe.

Zdravko Livaković bivši državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture iz vremena dok ga je vodio Božidar Kalmeta, ispitan je jučer u istrazi što ju protiv njega vodi austrijsko tužiteljstvo. Riječ je o optužbama za izvlačenje gotovo 14 milijuna kuna preko Strabaga i to u dogovoru s tadašnjim direktorom te austrijske tvrtke u Hrvatskoj Georgom M. Gablerom.

Kako je izvlačen novac iz HAC-a

Ova istraga pokrenuta je u Austriji nedugo nakon što je hrvatsko tužiteljstvo započelo rasvjetljavati izvlačenje novca iz HAC-a, za što su u međuvremenu, u lipnju prošle godine, optuženi i Kalmeta i Livaković, te Milivoj Mikulić, tadašnji Kalmetin pomoćnik i član Uprave HAC-a. Zajedno s njima na optuženičkoj klupi naći će se i bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, Stjepko Boban, bivši predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Igor Premilovac, vlasnik tvrtke Remorker International, Damir Kezele i Ivan Berket iz Viadukta, Miroslav Bunić osnivač Zagorje Tehnobetona, Sandro Vukelić, voditelj gradnje luke Gaženica, Jurica Prskalo, bivši predsjednik uprave HAC-a, Marijo Lovrinčević, član uprave HAC-a i Petar Pećina, vlasnik je poduzeća Imolinee i jedan od najvećih dioničara Viadukta. Sumnja se da su 2005. do kraja 2010. godine izvukli gotovo 30 milijuna kuna iz HAC-a.
Temelj za postupak protiv njih, kao i onaj što se vodi u Austriji iskaz je Josipa Sapunara. On je osim o modusu izvlačenja novca iz HAC-a, od kojeg je dio navodno završio i u rukama Božidara Kalmete, spominjao i ulogu Strabaga u tim malverzacijama. Nakon toga istraga u hrvatskoj je proširena zbog sumnji da su direktori Strabaga platili mito kako bi dobili posao u Luci Gaženica. Sumnja se da se radilo o pola milijuna eura mita što ih je Strabag i isplatio.

‘Pumpanje računa’

Ubrzo je uslijedio dogovor da Strabag ‘pumpa’ račune, te ispostavlja račune za navodno istraživanje tržišta kako bi se izvlačio novac iz HAC-a, što je navodno, kako sumnjaju austrijski istražitelji, s Gablerom dogovorio upravo Livaković. Taj dio istrage preuzelo je austrijsko tužiteljstvo koje će, nakon ispitivanja Livakovića odlučiti hoće li protiv njega i Gablera podići optužnicu.
Slučaj protiv Kalmete i suokrivljenika ponovno se nalazi na Vrhovnom sudu RH jer je upravo Livakovićeva obrana tražila da se iz sudskog spisa kao nezakonit izdvoji iskaz osječkog poduzetnika Drage Tadića. Kada će proces biti nastavljen krajnje je neizvjesno.

Net.hr/ZDanas