fbpx

Državno odvjetništvo zaprimilo anonimnu prijavu protiv načelnika općine Poličnik Davora Lončara i Josipa Suraća

Zbog prodaje općinskog zemljišta za potrebe stambenog zbrinjavanja mlađih mještana općine Poličnik, Državno odvjetništvo zaprimilo je anonimnu prijavu protiv načelnika općine Poličnik Davora Lončara i Josipa Suraća (sina Dragana) koje se optužuje da su “svjesno oštetili općinski proračun i namještali kupovanje građevinskog zemljišta, zbog stjecanja materijalne koristi pojedinaca i korištenja državnog stambenog poticaja suprotno svrsi i namjeni”.
Prema navodima iz prijave, Josipu Suraću je Općina Poličnik, na temelju javnog natječaja, prodala dva građevinska terena u Murvici Donjoj po povlaštenoj cijeni umanjenoj za 70 posto od procijenjenog zemljišta u tome mjestu, uz uvjet da povlasticu umanjenja cijene imaju oni koji su ostvarili pravo na poticajnu mjeru stambenog zbrinjavanja. Suraću su prodana dva terena ukupne površine 1108 kvadrata, iako je, tvrdi se u prijavi, bio dovoljan jedan. Vrijednost zemljišta bila je 20 eura po kvadratu ili 22.160 eura. S popustom od 70 posto, tereni su plaćeni 15.500 eura manje, što je 116.000 kuna manje u općinskom proračunu.

Surać: Gradit ću…

Umjesto na kupljenim parcelama, Surać – koji s Lončarom dijeli stranačku iskaznicu HDZ-a, a uz to je i direktor Komunalnog poduzeća općine kojoj je Lončar na čelu – uz državne je poticaje u materijalu kuću izgradio na očevoj, privatnoj parceli, a zadržao je dva terena, povlašteno kupljena od Općine. Nakon izgradnje kuće iz programa stambenog zbrinjavanja, za koju u Murvici tvrde da je opremljena čak i bazenom, Surać se nije preselio u nju, nego ju je prenamijenio u apartmane za turizam, što je reklamirao i uz cestu kao “apartmane Marija”.

Ove ozbiljne navode temeljito smo provjerili kod načelnika Lončara, kao i kod Josipa Suraća, koji nam je kazao:

– Točno je da sam kupio zemljište od Općine Poličnik 2008. godine. Bio je raspisan natječaj, javio sam se, ispunio uvjete i kupio zemljište za stambeno zbrinjavanje, a jedan od razloga za to bile su i obiteljske okolnosti koje ne želim potanko navoditi. Bio je to poticaj za mlade obitelji, na što sam imao pravo, ali pojavio se problem nakon što su mi za tu parcelu odbili izdati građevinsku dozvolu jer su se za te terene morali izraditi detaljni planovi. Potrošio sam desetak tisuća kuna samo za projekt, digao kredit, a nisam mogao ništa napraviti. Zbog toga sam taj materijal preselio dalje i izgradio obiteljsku kuću na parceli u očevu vlasništvu. Te kupljene parcele ostale su moje i kada budem mogao, ja ću tamo graditi. Ja zemljište neću preprodavati niti ću bilo što drugo s njim raditi. Niti to smijem prema ugovoru, niti imam tu namjeru, isto kao i svi drugi koji su kupili takve parcele. Nije ništa sporno u tome, ali ne mislim da bih parcele trebao vratiti Općini. Ja tamo namjeravam graditi i živjeti, i čim bude prilike, tamo ću izgraditi kuću.

‘Proganja me šest godina’

Načelnik Davor Lončar također opovrgava bilo kakvo pogodovanje Suraću i odbacuje navode da je Općina oštećena.

– U članku 6. ugovora o prodaji navodi se: “Ugovorne strane suglasno utvrđuju da kupac ne može fizičkim i pravnim osobama prodati građevinsko zemljište u roku od 30 godina.” Kupac je platio cjelokupni iznos 23. ožujka 2008. godine i 28. ožujka dobio je potvrdu da se može uknjižiti na zemljište. Godine 2009., u listopadu, dobio je odbijenicu za građevinsku dozvolu iz Županijskog ureda, zbog toga što je tada po Prostornom planu Općine Poličnik trebalo izraditi urbanistički plan, a mi ga nismo radili. Izmjenama i dopunama Prostornog plana 2012. godine predvidjeli smo da se kroz urbanistički plan to ponovno odredi kao građevinsko zemljište, tako da će se tamo moći graditi – kaže načelnik općine Poličnik Davor Lončar.

Što se tiče korištenja državnih potpora u materijalu za kuću na očevoj parceli, načelnik ističe da program stambenog zbrinjavanja ne vodi Općina, nego Ministarstvo regionalnog razvoja, te da on osobno nema uvida u to.

– Želim pomoći svima, posebno mladima, zapošljavanjem i zbrinjavanjem. Iza prijave stoji osoba koja je mene osobno prijavila 40 puta zbog ovakvih slučajeva. To je tempirano samo da se meni našteti zbog izbora, ništa drugo. I za Suraćevo zaposlenje imam svu dokumentaciju o raspisivanju natječaja, o povjerenstvu koje je provelo izbor, sve na temelju zakona. Rodbinske veze nemaju nikakve veze, kao ni stranačka pripadnost HDZ-u. Nitko nema popust zbog toga, zašto bi imao? Ovo je isključivo motiv jedne zločeste osobe, za koju ja pretpostavljam koja je, a mene već šest godina doslovce proganja. Gdje je tome kraj? Ništa ne tražim, nego samo da napišete činjenice. Ako mi to našteti zbog izbora u nedjelju, neka je to osobi koja to piše i šalje na čast. A nikome u životu ne želim zlo – zaključuje Lončar.

Bez tereta
U izvatku iz zemljišne knjige čestice zemljišta 825/320 i 825/321 upisane su u vlasništvo Josipa Suraća, sina Dragana, Murvica 85, Zadar. Nikakvog tereta ni ograničenja prodaje zemljišta nema.

‘Lončar je morao znati…’
“Načelnik Lončar, čija je obitelj i rodbinski povezana sa Suraćem, bio je upoznat sa svime i morao je znati da kuća nije izgrađena na prodanim parcelama, da u vlasničkom listu nema zabilježbe i da Surać nije ispunio uvjete iz ugovora o kupnji zemljišta. Trebao je pokrenuti proces oduzimanja zemljišta, što nije učinio i zbog toga je svjesno sudjelovao u oštećivanju proračuna Općine”, navodi se u prijavi.

‘Iza prijave je nečija ljubomora’– U ovoj kući koju sam izgradio ja sam i živio, ali ne mogu preživjeti od jedne plaće jer sam oženjen i imam troje djece pa sam jedno vrijeme iznajmljivao apartmane turistima. U Općini sam primljen na temelju natječaja i radim tek zadnjih godinu dana, prije toga sam radio u jednoj našoj građevinskoj tvrtki i tri sam godine preživljavao bez plaće. Sve je tu čisto, a iza te je prijave nečija ljubomora, ništa drugo – ističe Surać.

Općinske odluke
– Godine 2006. Općina Poličnik objavila je odluku u službenom glasniku kojom je vrijednost građevinskog zemljišta u Murvici procijenjena na 20 eura po kvadratu. Godinu kasnije donesena je odluka da se ljudima koji imaju 20 godina boravka na području općine Poličnik cijena umanji za 70 posto. Dana 27. studenoga 2007. godine donesena je odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju toga građevinskog zemljišta, a natječaj je raspisan i javno objavljen 4. prosinca, i to ne za te parcele, nego za više njih. Dotični se javio, uplatio jamčevinu i 16. siječnja 2008. godine izvršen je odabir – navodi Lončar.

Zadarski.hr/ZDanas