fbpx

Nadbiskupija izbacila bolesnog i nezaposlenog branitelja iz stana i napravila luksuznu vilu

Crkveni stan u zadarskoj Varoši, na adresi Sirac 3, iz kojega je prije četiri godine zbog pastoralnih potreba Crkve iseljen bolesni branitelj Ivica Grgec, Zadarska nadbiskupija iznajmila je prije dvije godine tvrtki “Agro Kotari” d.o.o., koja je u tom prostoru napravila luksuznu vilu s apartmanima.

Potvrđeno nam je to jučer iz Zadarske nadbiskupije, nakon što smo objavili priču 44-godišnjeg Ivice Grgeca, čiji je djed taj stan oporučno ostavio Crkvi. Nakon što je djed preminuo, Grgec je u trošnom stanu živio kao zaštićeni najmoprimac s malodobnim djetetom desetak mjeseci, nakon čega mu je od Nadbiskupije kao vlasnika nekretnine stigao zahtjev da napusti derutnu kuću.

Na javne apele da ga otamo ne izbacuju jer je teški epileptičar s PTSP-om bez posla, prihoda i stana, iz Nadbiskupije, a i same župe, odgovorili su mu kako im je žao, ali to nisu u mogućnosti jer im stan treba za pastoralne potrebe, odnosno smještaj svećenstva.

– Nekretnina u ulici Sirac 3 u Zadru u vlasništvu je župnog ureda sv. Šime u Zadru, dakle, Zadarske nadbiskupije. Kuća je bila u vrlo derutnom stanju pa je s “Agro Kotarima” d.o.o. 2014. g. zaključen ugovor o zakupu na vrijeme od trinaest godina.

Zakupnik je (“Agro Kotari” d.o.o.) u obnovu uložio više od pola milijuna kuna, a na ime zakupnine mjesečno plaća Nadbiskupiji iznos od 3 tisuće kuna koji ide za potrebe crkvenih socijalnih programa – stoji u odgovoru iz Zadarske nadbiskupije, gdje dodaju kako je to u „duhu onoga što crkveni zakonik nalaže kad kaže da Katolička crkva može stjecati, posjedovati i otuđivati vremenita dobra kako bi postigla određene svrhe, među kojima: uređenje bogoštovlja, uzdržavanje klera, vršenje djela apostolata i dobrotvornosti, osobito prema siromasima“.

– Zahvaljujući, uz ostalo, i sredstvima koje dobiva od upravljanja svojim nekretninama, Nadbiskupija može podržavati pastoralne projekte i socijalne programe – poručuju iz Nadiskupije i napominju da Caritas Zadarske nadbiskupije godišnje skrbi o 1600 obitelji u potrebi.

– Istina, Isus u evanđelju savjetuje „neka ne zna ljevica što čini desnica“, pa se djelatnici Caritasa ne hvale. Ali, kada se u pojedinim medijskim tekstovima nedobronamjerno piše kako Crkva nema sluha za siromahe, treba nekad i to kazati. Ne da bi se Crkva, Caritas i kršćani branili ili hvalili, već da bi se „malene“ sačuvalo od nekih sablažnjivih i nedobronamjernih medijskih napisa – zaključuju iz Zadarske nadbiskupije.

Slobodna Dalmacija/ZDanas