fbpx

Nastavniku tjelesnog zadarske škole otkaz zbog bludnih radnji

Profesor tjelesnog odgoja u jednoj osnovnoj školi na zadarskom području dobio je izvanredni otkaz zbog pravomoćne presude za počinjenje bludnih radnji. Ovaj je osuđenik tridesetak godina bio u bliskom kontaktu s mladim učenicima, kao nastavnik i trener sportskih ekipa, a otvaranje postupka udaljilo ga je od rada s mladima prije tri godine, kada je protiv njega pokrenut kazneni postupak.

Osoba protiv koje se vodi takav postupak prema zakonskim odredbama privremeno se suspendira, a dokažu li mu se navodi može mu se uručiti otkaz. Ravnateljica škole je nakon službene potvrde o istrazi nastavnika suspendirala, te je on nastavio, kao Zakon o odgoju propisuje, cijelo vrijeme primati 2/3 plaće. Tom odredbom sprječava se mogućnost da osoba koja je počinila bludne radnje i slična djela, pa čak i kada postoji samo opravdana sumnja, i dalje bude u kontaktu s djecom.

Nakon presude ravnateljica je konzultirala Ministarstvo i sindikat, te u roku od 15 dana potpisala izvanredni otkaz uz prethodnu pismenu suglasnost školskog odbora i sindikalnog povjerenika.

Osuđeni nastavnik uložio je žalbu na otkaz, i to ponajviše zbog procesnih pitanja, jer obrazloženje drži nepotpunim, te nije jasno temeljem koje pravne norme je donesena odluka o raskidu ugovora. Istaknuo je da ima 30 godina uspješnog profesorskog staža, u kojem nikad za nikog nije nastala bilo kakva šteta. Tražio je da se vodi računa i o tome da je on osoba u poodmakloj dobi, da mu se ovakvim postupkom onemogućuje egzistencija, te da će mu biti nemoguće pronaći adekvatno zaposlenje.

Zadarski list/ZDanas