fbpx

PAKLENICA Pozlilo 69-godišnjem planinaru iz Bjelovara, izvlačio gamhelikopter HRZ-A sa članovima HGSS-a

Na stazi od Planinarskog doma u Nacionalnom parku Paklenica prema prijevoju Buljma na južnom Velebitu u nedjelju u jutarnjim satima naglo je pozlilo 69-godišnjem planinaru iz Bjelovara, zbog čega ga je sa planine zbog nepristupačnog terena morao izvući helikopter HRZ-A sa članovima HGSS-a.

Zbog čega je planinaru pozlilo još nije poznato, no u ranim jutarnjim satima nakon što je sa grupom prijatelja iz Planinarskog doma krenuo prema prijevoju Buljma, jako se loše osjećao, a nakon što je tri puta izgubio svijest poslan je poziv u pomoć preko centra 112.

– Planinar se najvjerojatnije preforsirao, no situacija je bila jako loša pa je odmah po dojavi pozvan helikopter HRZ-a s ekipom od četiri člana iz Stanice Split koji su poletjeli u 9,38 sati.

U Zadru su u helikopter ukrcana i dva spašavatelja Stanice Zadar radi poznavanja lokalnog terena i pomoći u lociranju – kazao je Ivica Galac iz zadarske stanice HGSS-a.

Nakon vrlo brzog lociranja, na serpentinama na rubu šume prema Buljmi, iz helikoptera su spuštena dva spašavatelja koji su planinaru pružili prvu pomoć.

– Kada smo ga pronašli i stavili u podvjes planirar je bio pri svijesti. Na aerodromu u Zemuniku prebačen je u kola Hitne pomoći koja su ga odvezla u zadarsku Opću Bolnicu gdje će mu se poružiti liječnička pomoć – kazao je Galac.

Slobodna Dalmacija/ZDanas