fbpx

SUD PROFESORA KAZNIO NOVČANOM KAZNOM Sina u obiteljskom stanu uhvatio za vrat i gurao ga prema zidu

Zadarski akademski profesor (52), koji je maloljetnog sina u obiteljskom stanu uhvatio za vrat i gurao ga prema zidu, osuđen je zbog nasilničkog ponašanja u obitelji na novčanu kaznu od 2400 kuna koju će odlukom Prekršajnog suda u Zadru moći platiti na šest rata, piše zadarski.hr.

Sud je profesora kaznio novčanom kaznom ispod minimalne, jer su tijekom dokaznog postupka utvrđene olakotne okolnosti – djelomično priznanje, imovinske prilike okrivljenika, te dosadašnje nekažnjavanje, dok otegotne okolnosti nisu pronađene, iako se iz prethodne evidencije na početku sudskog postupka navodi da je profesor već kažnjavan.

Prekršajni postupak se cijelo vrijeme vodio i prema maloljetniku jer je oca u obrani udario glavom o čelo, no on je oslobođen jer je na koncu utvrđeno da je inkriminirane večeri postupao u nužnoj obrani.

Tijekom sudskog postupka profesor je sudu obrazložio kako je navedene prigode 12. ožujka 2012. godine popio dvije krigle piva u kafiću, te da su kući svi bili ljuti na njega jer znaju da ne smije konzumirati alkohol.

Nakon što je supruzi koja je radila domaću zadaću sa mlađim sinom prigovorio da ne zna raditi sa sinom, stariji sin mu je rekao da ih ostavi na miru na što ga je on uhvatio za vrat, a sin njega udario glavom o čelo.

Nakon intervencije, policija je uhitila i sina i oca, a sud je nesporno utvrdio da se kritične večeri profesor ponašao nasilnički u obitelji, te ga proglasio krivim.

– Okrivljenik je svojim ponašanjem ostvario sva obilježja prekršaja iz Zakona o obitelji pa ga je proglasio krivim vodeći računa o svim okolnostima iz Prekršajnog zakona koje utječu na visinu kazne.

Novčanu kaznu ublažio mu je ispod minimalno zakonom propisanog iznosa novčane kazne za navedeno djelo prekršaja smatrajući da će se i na taj način u konkretnom slučaju postići svrha kažnjavanja – navela je u obrazloženju presude sutkinja Ankica Karuc.

Zadarski.hr/ZDanas