round image on layout top

Svaki dan se čisti 200 metara bedema

3. rujna 2016. by urednik divider image

Posljednjih mjesec dana zadarski bedemi detaljno se čiste od svakog suvišnog korova, pa i stabala koja nagrđuju njihov izgled. Razlog je kandidatura Zadra za dobivanje sredstava iz EU projekta s temom venecijanskih gradova – obrambenih utvrda. Zadar je kandidirao Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture, a projektu se priključilo i gradsko poduzeće Nasadi na čelu s direktorom Lenkom Ugrinićem.

Od njega smo ujedno i doznali tu informaciju, kao i to da se posljednjih mjesec dana čistio svaki metar zadarskih bedema, pa i oni zabačeni dijelovi, nevidljivi na prvu. Ukupno je trebalo urediti četiri kilometra bedema i posao je skoro pa priveden kraju, doznajemo od direktora Nasada.

– Napravljen je plan da se svaki dan čisti 200 metara bedema, počevši od korova, stabala i drugih izraslina. Nasadi bedeme redovito održavaju uz Fošu, kod zgrade Narodnog lista, u blizini trajektnog pristaništa i na još nekoliko lokacija, no zbog bolje prezentacije ovom smo poslu prionuli detaljnije pa se uklanjaju i ona stabla na kosim djelovima bedema, što do sada nismo činili, pojasnio je Ugrinić dodajući kako je razlog velikog čišćenja dolazak inspekcije koja će procijeniti stanje bedema, a koji su inače dobro očuvani, gotovo kao u Dubrovniku. Nasadi su kao tvrtka koja se brine o zelenilu dobili zadatak da bedeme još bolje prezentiraju.

– U taj posao uključena su dva kamiona-dizalice s ekipama djelatnika iz Nasada, a za određene poslove angažirani su i alpinisti. Čistili su se tako bedemi i pored zgrade Elektre, ispred bivše garaže Hitne pomoći… sve kako bi dočekali inspekciju na zavidnoj razini. Posao je sad pri kraju i kreće lagano ‘sminkanje’, pojašnjava Ugrinić.

– Kako je bilo vlage, potrebno je ukloniti nove izboje korova, pošpricati, zaštititi… No, to je to. Vidi se kako je odrađeno 99 posto posla. Pogotovo kada se pogleda prema bedemima u blizini zgrade Pomorske škole. Cijela zgrada smještena pored Perivoja kraljice Jelene Madijevke sad je vidljiva i taj prostor je uistinu lijepo uređen, poručio je direktor Nasada.NARODNE NOVINE Raspisan...

U Narodnim novinama broj 55, godina 2018., objavljen je natječaj za imenovanje...

read more

U KAFIĆU NA MELADI...

Po društvenim mrežama proširile su se slike brutalnog fizičkog napada koji...

read more

GRADONAČELNIK ODLUČIO...

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić potpisao je odluku o davanju odobrenja za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr