fbpx

U Kožinu iz vatrenog oružja usmrćeno tromjesečno štene

U Kožinu pokraj Zadra iz vatrenog je oružja usmrćeno tromjesečno štene. Volonteri azila i veterinari pokušali su spasiti životinju, no nažalost, bezuspješno. Policija istražuje ovaj brutalan čin, a u tijeku je i priprema prijedloga strožeg Zakona o zaštiti životinja.

Žene su čule pucanj, u blizini kuće i pored svog dvora su našle štene koje je puzalo ranjeno.vidjele su svjetlo auta koje je bježalo prema šumi. – priča Marijana Mustać iz Udruge za zaštitu životinja.

Šokirane, pozvale su u pomoć djelatnicu azila. U brzoj reakciji organizirana je veterinarska pomoć.

Zatekao sam psa u teškom stanju, s propucanim tijelom, ulazna rana u predjelu grudnog koša, izlazna na području oko repa. – prisjeća se veterinar Marino Mirčeta.

Ozljede su bile kobne, štenetu nije bilo spasa.

Da je to veliki pas koje je čovjeku prijetio, napao ga, ni to nije rješenje al ajde, ali za ovako malo štene koje se jedino igra, mazi i traži pažnju, to mora biti posebna vrsta psihopata. – ocjenjuje Marijana Mustać.

Koji s vatrenim oružjem hoda naseljenim mjestom, upuca bespomoćno štene i kojemu sutra može pasti na pamet pucati u čovjeka.

U tijeku je kriminalistička istraga kojom će se utvrditi okolnosti i događaj okvalificirati. – kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Za ovakav zločin predviđena je dvogodišnja zatvorska kazna, koja u tromom sustavu najčešće ostane “mrtvo slovo na papiru”.

Rijetko koji uopće dođe do suda jer je dugačak proces od prijave do presude pa i izvršavanja kazne. – ističe Luka Oman iz udruge “Prijatelji životinja”.

Upravo zato udruge i građani preuzeli su inicijativu. Kao jednu od točaka dnevnog reda, novu vladu dočekat će prijedlog unaprijeđenog zakona o zaštiti životinja koji među ostalim sugerira:

Ono što ćemo mi činiti nakon što stupi na snagu, raditi na tome da se zakon provodi, jer to od nas očekuju sami građani. – kaže Luka.

Svako zlostavljanje životinja građani su dužni prijaviti. A dužnost naše struke jest javnost suočiti s time, koliko god mučne priče bile.

HRT/ZDanas