fbpx

BURNO NA ZADARSKOM SUDU Čedo Prodanović eksplodirao u nastavku suđenja Draženu Slavici za vatrogasnu tragediju

– Što je Dražen Slavica trebao balonom nadgledati gdje su vatrogasci?! On nije optužen što nije iz zraka vidio ne znam koga, pa o čemu mi ovdje pričamo?! – naljutio se Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg šibensko-kninskog zapovjednika Dražena Slavice, u četvrtak u sudnici zadarskog suda nakon upita tužitelja Zvonka Ivića pilotu kanadera Stjepanu Leškoviću jeli mogao iz kanadera 30.kolovoza 2007. godine vidjeti vatrogasce na Kornatu pokraj zelenila. Prodanović je eksplodirao u nastavku suđenja Draženu Slavici za vatrogasnu tragediju u kojoj je stradalo 12 vatrogasaca, nakon što je Lešković prethodno u iscrpnom svjedočenju detaljno opisao kada i u kojem slučaju se iz kanadera mogu vidjeti vatrogasci. Ispričao je da ih nije vidio, no kako mu ih je najlakše primijetiti kada su u crvenim kombinezonima, no uobičajena boja koju nose je plava sa flourescentnim bijelim trakama koje po danu nisu vidljive. No, Ivić ga je ponovno pitao jeli mogao vidjeti vatrogasce pojasnivši da su, prema vještacima, dvojica vatrogasaca mogla preživjeti da im je ranije pružena pomoć.

– Što je ovo? Šuma je zelena…Sada bi svjedok mogao biti odgovoran što nije poslao pomoć. Ovo ga pitanje inkriminira – prigovorio je Prodanović, što je prihvatio sudac Boris Radman odbacivši Ivićevo pitanje. Nakon Leškovićeva svjedočenja negodovao je i otac pokojnog vatrogasca Ivana, Igor Marinović, kazavši sucu kako je riječ o ključnom svjedoku, kojeg oni ne smiju ništa pitati. Prethodno mu je, naime, sudac zabranio nekoliko pitanja jer se nisu odnosila na inkriminacije koje optužuju Slavicu.

– Znam da je ovo svima već dosadno, ali ovo je ključni svjedok. Naš punomoćnik Maro Mihočević danas nije došao već njegova zamjena, pa eto moram pitati ovako sam – kazao je Marinović prije nego što je ponovno sjeo u sudsku klupu.
– To je samo vaše mišljenje – odgovorio mu je sudac Radman nakon što je Marinović kazao kako su stvari u ovom slučaju ostale nerazjašnjene. Nakon toga je s Ivicom Strikomanom, ocem poginulog vodičkog vatrogasca Hrvoja, napustio sudnicu.

Samo deset minuta prije tragedije, 30. kolovoza 2007.godine kanader je sa Kornata morao odletjeti za Vodice, a požar se razbuktao nakon njegova odlaska. U jedinom kanaderu u Hrvatskoj tog dana, pilotirao je bojnik Lešković, s njim su bili i kopilot Josip Jandrić i zrakoplovni tehničar Anđelko Knežević. Prema Leškovićevom iskazu, kanader se morao s Kornata povući u 15.20 sati prema Vodicama, i to po nalogu vojnog Centra operativnog rukovođenja (COR) sa sjedištem u Zadru. Na Kornatu su prije tragedije bili 40 minuta, u 16,15 su se vratili, no cijelo vrijeme nisu uopće znali za postojanje vatrogasaca u vatrenom okruženju.

– Nisam znao da je u unutrašnjosti otoka kruška niti vatrogasci, tako da vodu nismo bacali niti približno mjestu gdje su bili. Znao sam samo za vatrogasce koje smo iz kanadera vidjela na obalnom dijelu- kazao je Lešković. Dodao je kako se požar na Kornatu širio velikom brzinom u obliku klina, zbog čega je kontaktirao sa dvd-om sali i nakon toga sa operativnim dežurnim COR-a iz Zadra. -Zatražili smo pomoć svih zračnih snaga preko Zračne luke u Zemuniku. Poslije su nam kazali da su informacije prenijeli COR-u, ali nije nam javljeno što je sa tim snagama. Nakon toga sam od COR-a preko Croatia airlinesa dobio naredbu da krenem u gašenje požara u Vodicama, na što sam se naljutio, jer se prethodno nitko nije intersesirao za stanje na terenu. COR je pokazao dosta nezainteresiranosti, što ranije nije bio slučaj – posvjedočio je Lešković, koji je od 2007. godine u mirovini. Iako su na Kornatu gasili u dva navrata, za tragediju su doznali tek predvečer nakon što su završili letačku zadaću.

Kako je u utorak na suđenju kazao da osoba s kojom je komunicirao tijekom gašenja požara u Vodicama imena “Burin 1” ne mora biti Dražen Slavica, tome je prigovorio tužitelj Zvonko Ivić, kazavši mu kako je u svom prvom iskazu bio sto posto siguran da je to bio Slavica. “Očekivao sam da to bude Slavica tada, a danas u vezi tog razgovora više ne mogu uprijeti prstom ni u koga”, kazao je Lešković.

Zadarski.hr/ZDanas