fbpx

Mladići šokirani predloženom kaznom: Nismo rasporili bređu kobilu, skakali po ždrijebetu i meso prodali pa novac potrošili na provod!

Godina dana bezuvjetnog zatvora prijeti 28-godišnjem Šimi K. i 25-godišnjem Brunu K., optuženima da su u studenom 2013. godine sa 15-godišnjim prijateljem podno Velebita ukrali i ubili bređu kobilu, a potom ždrijebe u posteljici odbacili i po njemu skakali.

Životinju su na velebitskom pašnjaku, prema optužnici, rasporili i ubili, a više od 40 kilograma ukradenog mesa odnijeli su u Zadar gdje su dio mesa uspjeli prodati i novac potrošiti na provod, dok su preostalim dijelom počastili pse.

Policija im je uspjela ući u trag zahvaljujući svjedočanstvima lokalnog stanovništva koji su pomogli istražiteljima opisom automobila koji je tog dana kružio opustjelim Velebitom.

Bezuvjetnu zatvorsku kaznu u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zadru za mladiće tražilo Općinsko državno odvjetništvo, koje ih tereti za krađu mesa i mučenje životinja.

– Mi tu kobilu nismo ubili i za to nema dokaza. Ovo je sramota – kazali su mladići šokirani predloženom kaznom u ponedjeljak na sudu gdje su prethodno iznijeli svoju obranu opisavši kako kritičnog dana nisu krenuli u krađu mesa već na izlet na Velebit gdje su pronašli ubijenu kobilu.

Dio mesa su odlučili uzeti za pse, te su ga isjekli sjekiricom i nožićem, te potom stavili u portapak.

– Bio je obični dan kao dan. Odlučili smo otići na izlet, malo se poslikati i vratiti se nazad. No naišli smo na krvave tragove uz cestu, kao da je u blizini nešto ubijeno. Ubrzo smo pronašli kobilu koja je bila cijela izrezana. Pokraj nje je bilo nešto, ali to je sve bilo izrezano. Vratili smo se do automobila i uzeli sjekiricu, nožić ‘švicarac’, a potom i mesa koliko smo mogli ponijeti. Nosili smo ga u rukama i stavili u portapak – ispričao je 25-godišnji Šime K., dodajući kako je 15-godišnjak kojeg su poveli sa sobom prilikom istrage optužio njega jer ga je nakon uhićenja u policijskoj stanici u Benkovcu malteretirao ‘debeli policajac iz Karina’.

Iako je u istrazi negirao krivnju kazavši kako kritičnog dana nije uopće bio na Velebitu, Šime K. na sudu je priznao da je bio tamo, no da ga o tome sve do suda nitko nije ništa pitao.

Nakon što mu je sutkinja Iva Lovrin u ponedjeljak predočila tonski zapis njegovog iskaza od rujna 2013., rekao je da je na to bio zaboravio, ali da se ‘sada sjetio’.

Bruno K. potvrdio je da su kritičnog dana bili na izletu na Velebitu, no da u početku to nije priznao jer se ‘bojao vojske’ u kojoj je tada dragovoljno služio vojni rok.

– To je sve bilo raskomadano, kao da su vukovi trgali. No mi s tim nemamo veze, kazali su na sudu, no optužba smatra da je nedvojbeno dokazano da su počinili kazneno djelo za koje ih se tereti.

Osim što su vještačenjem utvrđeni DNA uzorci krvi optuženih na opušcima cigareta na licu mjesta, u inkriminirano vrijeme snijeg je na Velebitu bio visok dva metra, pa njihova tvrdnja da su išli na izlet, te su zbog toga ponijeli i gradele, teško je uvjerljiva. K tome na glavnoj raspravi nisu pokazali nikakvo kajanje za počinjenje kaznenog djela.

Presuda će se donijeti u četvrtak, 20. listopada, a inače su maloljetnik i 25-godišnji Bruno K., prije incidenta na Velebitu, iste godine optuženi da su sudjelovali i u serijskom silovanju zadarske maturantice na Kolovarama.

SD/ZDanas