fbpx

NAJCRNJE SLUTNJE: FLORIDU BI MOGLA RAZORITI STOLJETNA KATASTROFA Stižu čak dva uragana koji bi mogli izazvati opasni meteo fenomen

Uragan Matthew, trenutno po jačini 4. kategorije, približava se obali Floride i ostalih jugoistočnih država SAD-a nakon razornog pohoda po Bahamima i Haitiju, gdje je odnio više od stotinu života.

Trenutne prognoze smjera kojim će se Matthew kretati ukazuju na to da će nakratko udariti u Floridu kroz sljedeća dva dana. No, to nije nagore što bi se moglo dogoditi SAD-u, piše WPTV.

Tijekom proteklog dana na Atlantiku se formirala tropska oluja Nicole koja je u međuvremenu prerasla u uragan prve kategorije. Problem leži u tome da se Nicole nalazi sjeveroistočno od Matthewa i mogla bi promijeniti njegov smjer. Inicijalne prognoze govorile su da će Matthew proći uz istočnu obalu te se naposlijetku okrenuti prema Atlantskom oceanu, no sada postoji mogućnost interakcije između Nicole i Matthewa što bi stvorilo takozvani Fujiwharin efekt.

To znači da dva centra ciklona/uragana kruže jedan oko drugoga i smanjuju udaljenost između njihovih područja niskog tlaka zraka. Ako se takva interakcija dogodi u ovom slučaju, to bi značilo da će se Matthew potencijalno okrenuti nazad prema Floridi i ponovno udariti obalu.

Iako nas od takve mogućnosti dijeli oko tjedan dana, neki je prognostički modeli već pokazuju, dok drugi pokazuju da će Matthew završiti daleko u Atlantiku.

Razvoj događaja u kojem se Matthew vraća na Floridu ne bi bio prvi takav slučaj, budući da se 2004. godine uragan Ivan vratio na mjesto koje je već jednom pogodio.

Taj je uragan nastao u Atlantiku i kroz Meksički zaljev prošao do južne obale SAD-a gdje je udario u Alabamu. Nakon što je prošao kroz jugoistočne države SAD-a Ivan je prema očekivanjima trebao otići prema središtu Atlantika i nestati. Umjesto toga, on se još dva puta okrenuo da bi na kraju opet prošao kroz isto mjesto na kojem je već bio i tek tada napokon nestao.

Ivan je u SAD-u napravio štetu od 18 milijardi dolara, što ga čini petim “najskupljim” uraganom koji je pogodio tu državu.

JL