round image on layout top

PODACI STIŽU U HRVATSKU! Mamići preko Švicarske krali na transferima Eduarda, Mandžukića, Balabana?

13. listopada 2016. by urednik divider image

“U pitanju je gospodarski kriminalitet težeg tipa”, kazala je Esther Omlin, glavna tužiteljica švicarskog kantona Obwalden o istrazi transakcija i tvrtki vezanih uz obitelji Mamić i poslovanje GNK Dinamo. Švicarsko tužiteljstvo provelo je istragu na zahtjev DORH-a za pružanje međunarodne pravne pomoći, a o čemu je Index izvijestio u lipnju. Rezultati istrage bit će dostavljeni DORH-u, odnosno USKOK-u koji vodi istrage protiv Zdravka Mamića i suradnika te optužuje za kriminal težak oko 280 milijuna kuna. Istraga u švicarskoj provedena je protiv sedam osoba koje su imale pravo sudjelovanja u postupku te prisustvovanja ispitivanju svjedoka, no to opciju nisu iskoristile. Odvjetnica Zdravka Mamića Jadranka Sloković u lipnju nam je kazala kako vjeruje da je riječ o spinu te da nije upoznata s istragom.

Švicarsko tužiteljstvo nije objavilo imena osoba ni nazive tvrtki obuhvaćenih istragom.

“Čeka se istek određenih žalbenih rokova, ali većina je podataka prikupljena. Istraga je provedena protiv sedam osoba”, kazala je Omlin te naglasila da identitet osoba i tvrtki neće javno komentirati ni iznositi zbog zaštite osobnih podataka i obveze čuvanja bankarskih poslovnih tajni u ovom postupku.

Istraživali transakcije obitelji Mamić i povezanih osoba s najmanje pet banaka

Slučaj u Švicarskoj detaljno prati novinar Adrian Venetz za Luzern Zeitung, koji je prvi izvijestio o provođenju istrage, te s kojim je Index stupio u kontakt. Kazao nam je kako je riječ o golemoj i kompliciranoj istrazi povezanoj s klanom Mamić. O “abnormalnim transakcijama” koje su zanimale švicarske istražitelje izvještavala je i švicarska državna televizija.

Kako je poznato, istraga je provedena u tri švicarska kantona. Istražitelji su “pročešljali” transakcije obitelji Mamić i osoba koje se s njima povezuju preko pet banaka i novčarskih institucija.

“Ovo je velika istraga i trebalo je puno vremena da pregledamo zamršenu i maglovitu mrežu transakcija. Pričamo o transakcijama u ukupnom iznosu većem od deset milijuna eura”, ponovila je Omlin podatak koji je tužiteljstvo iznijelo i na početku istrage.

Na transferima Balabana, Kocha, Eduarda, Vrdoljaka i Mandžukića ukrali dva milijuna eura iz Dinama?

Podsjetimo, u veljači je u Hrvatskoj treći put proširena istraga protiv Zdravka Mamića, članova njegove obitelji te bliskih suradnika zbog izvlačenja novca iz Dinama, a Zdravko je tada podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba. Tom istragom uz Zdravka su obuhvaćeni i njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u ekonomskom poslovanju preko firmi u inozemstvu i off shore kompanija izvukli novac od transfera Dinamovih igrača i isplaćivali ga jedan drugome, a na temelju fiktivnih usluga.

USKOK je prilikom proširenja istrage krajem 2015. godine objavio da ispituje jesu li Mamić i Vrbanović isplaćivali Dinamov novac tvrtkama u Velikoj Britaniji, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Švicarskoj, koja se nalazi na popisu europskih poreznim oaza.

U središtu švicarske istrage bila je tvrtka Rasport Management AG registrirana u Alpnachu, a koja se dovodi u vezu s Mariom Mamićem, sinom Zdravka Mamića, koji je s ocem nekad vodio menadžersku agenciju za prodaju igrača.

U USKOK-ovoj istrazi, pisali su mediji prošle godine, zabilježene su off shore transakcije u iznosu od oko dva milijuna eura između Dinama i švicarske tvrtke Rasport Management AG, a nakon transfera Boška Balabana, Eduarda da Silve, Georga Kocha, Marija Mandžukića i Ivice Vrdoljaka, za usluge posredovanja. Tu su tvrtku pojedini igrači tijekom ispitivanja povezali s Marijom Mamićem i Nikkyjem Vuksanom, navodio je tada Jutarnji list.

Sumnja se da je riječ o fiktivnim uslugama za posredovanje, ali i nepostojeće transfere igrača. Švicarci su u daljnjoj istrazi slijedili tokove novca te utvrdili transakcije na račune prema gore navedenim poreznim oazama te račune unutar Švicarske. Nije rečeno jesu li pojedini od tih računa privatni.MARJANA BOTIĆ...

Gradska vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić poslala je priopćenje za...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ HDZ...

Priopćenjem za medije oglasio se Marko Pupić-Bakrač, županijski vijećnik...

read more

BURNA SJEDNICA Sabljar...

Predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, kao članica Odbora...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr