round image on layout top

Prigodna kovanica od 25 kuna u povodu 25. obljetnice neovisnosti RH

7. listopada 2016. by urednik divider image

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatska narodna banka pustila je u optjecaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna.

Izdano je 50.000 komada prigodne kovanice i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). Nova kovanica od 25 kuna izrađena je u Hrvatskom novčarskom zavodu, a njezin su izgled, s likovnim rješenjem akademskog kipara Damira Mataušića, izabrali građani u anketi na internetskim stranicama središnje banke. Naime, Hrvatski novčarski zavod je, prema likovnim rješenjima kipara Mataušića, izradio tri različita probna otkova kovanice od 25 kuna, a HNB je u srpnju njihove fotografije objavio na svojim internetskim stranicama i pozvao zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu onaj koji smatraju najboljim.

Do 20. kolovoza u anketi je sudjelovalo 10.188 osoba, a polovina je izabrala prvi otkov. Na temelju toga Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske donijela je odluku o konačnom izgledu nove kovanice.

Druga su dva probna otkova dobila 28%, odnosno 22% glasova. U anketi su, kako navode u središnjoj banci, osim stanovnika Hrvatske, svoje mišljenje dali i građani RH koji žive u inozemstvu te turisti koji su se kod nas zatekli tijekom ankete.

Prigodna kovanica od 25 kuna, koja je danas puštena u optjecaj, izrađena je od dvodijelne kovine, jezgru joj čini slitina bakra, aluminija i nikla, a prsten slitina srebrnasta sjaja od bakra i nikla. Ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, promjera je 32 milimetra i teška 12,75 grama.

Na prigodnoj kovanici “25. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske” ispisane su i godine koje simboliziraju četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti – 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016.

Inače, dosad je bilo 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju numizmatičku vrijednost, a s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, njima se može i plaćati.

HRT/ZDanasMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr