round image on layout top

Prigodna kovanica od 25 kuna u povodu 25. obljetnice neovisnosti RH

7. listopada 2016. by urednik divider image

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatska narodna banka pustila je u optjecaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna.

Izdano je 50.000 komada prigodne kovanice i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). Nova kovanica od 25 kuna izrađena je u Hrvatskom novčarskom zavodu, a njezin su izgled, s likovnim rješenjem akademskog kipara Damira Mataušića, izabrali građani u anketi na internetskim stranicama središnje banke. Naime, Hrvatski novčarski zavod je, prema likovnim rješenjima kipara Mataušića, izradio tri različita probna otkova kovanice od 25 kuna, a HNB je u srpnju njihove fotografije objavio na svojim internetskim stranicama i pozvao zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu onaj koji smatraju najboljim.

Do 20. kolovoza u anketi je sudjelovalo 10.188 osoba, a polovina je izabrala prvi otkov. Na temelju toga Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske donijela je odluku o konačnom izgledu nove kovanice.

Druga su dva probna otkova dobila 28%, odnosno 22% glasova. U anketi su, kako navode u središnjoj banci, osim stanovnika Hrvatske, svoje mišljenje dali i građani RH koji žive u inozemstvu te turisti koji su se kod nas zatekli tijekom ankete.

Prigodna kovanica od 25 kuna, koja je danas puštena u optjecaj, izrađena je od dvodijelne kovine, jezgru joj čini slitina bakra, aluminija i nikla, a prsten slitina srebrnasta sjaja od bakra i nikla. Ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, promjera je 32 milimetra i teška 12,75 grama.

Na prigodnoj kovanici “25. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske” ispisane su i godine koje simboliziraju četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti – 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016.

Inače, dosad je bilo 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju numizmatičku vrijednost, a s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, njima se može i plaćati.

HRT/ZDanasVIR Fizički napao i...

Policijski službenici I policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko...

read more

Talijanski ansambl za...

U četvrtak 28. srpnja u crkvi Sv. Donata gostovat će ansambl za baroknu...

read more

LJETNO PRVENSTVO...

21./22.07.2017 u Sisku je održano Ljetno Prvenstvo Hrvatske za kadete u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 Barrus d.o.o. Zadar