fbpx

Uoči nove kazališne sezone, u četvrtak komedija Besplatni Wi-Fi

Ususret novoj kazališnoj sezoni u četvrtak, 13. listopada s početkom u 20 sati pogledajte komediju HNK ZADAR, BESPLATNI Wi-Fi talijanskog autora Claudia Gnomusa o slučajnom susretu Žane Bumber, Alena Liverića i Petre Težak u režiji Zorana Mužića. Predstava je premijerno izvedena u travnju 2016.

Predstava Besplatni Wi-Fi (u originalu: Tre ex in affitto – Wi-Fi inclusa), praizvedena je u Teatro dei Satiri u Rimu 2015. godine, postigavši zapažen uspjeh kod publike i kritike. Izvodili su je autor teksta i redatelj Claudio Gnomus, Roberta Garzia i Annalisa Aglioti.
Komedija s vrlo aktualnom temom iz suvremenog života, donosi priču o troje razvedenih samaca prisiljenih živjeti u sustanarstvu jer zbog velikih troškova i financijske krize to je jedino rješenje za uštedu. Hoće li taj suživot biti sretan, vedar? Hoće li Internet služiti samo za održavanje kontakta s vanjskim svijetom ili će se umiješati u sentimentalni život i narušiti skladni sustanarski odnos trojke?
Ulaznice po popularnoj cijeni od samo 20,00 kuna u prodaji su od danas na blagajni HNK Zadar ( 11-13h, 18-20h).

O autoru – Claudio Gnomus
Claudio Gnomus, pravog imena Claudio Severini, pisac, redatelj, pantomimičar, glumac, glazbenik i kazališni pedagog, diplomirao je 1976. kemiju na Sveučilištu La Sapienza u Rimu. Dvije godine radi na Akademiji dei Lincei kao stipendist – pripravnik na katedri Kemija za biologe, a zatim se posvećuje kazališnoj djelatnosti.
Glumac sui generis svestranih interesa i obrazovanja, u želji da upozna kazalište s različitih stajališta, usavršavao se pod vodstvom eminentnih stručnjaka, pedagoga i umjetnika. Učio je klasični i suvremeni ples s Artemide Modigliani i Nadiom Chiatti, pantomimu s Adamom Dariusom u „Mime Centre“ u Londonu i s Roy Bosierom u „Teatro Studio“ u Rimu. Tehnikama pjevanja poučavali su ga Flavio Colosso i Michiko Hirayama, a teatarskom umijeću Gianni Diotajuti u teatru La Scaletta u Rimu. Pohađao je i tečaj semiotike u Teatro Antonija Calende te sudjelovao na brojnim seminarima usavršavanja u raznim žanrovima s priznatim umjetnicima kao što su Jay Natelle, Marcel Marceau, Dario Fo, Franco Ruffini, Angelo Corti i dr. Bio je finalist na natječaju Riso in Italy u Rimu i za nagradu Charlot u Salernu. Dugi niz godina prakticira i poučava hatha jogu koju smatra najboljom pripremom za glumca.
Svestrani glumac, redatelj, pedagog, glazbenik i skladatelj, sudjelovao je u realizaciji brojnih kazališnih projekata, predstava i TV emisija. Kao dramski pisac istaknuo se brojnim komedijama iz suvremenog života. U skladu sa svojim zanimanjem za ženski svijet, piše mahom tekstove za glumice, ostavljajući sebi marginalne uloge. Umjetničko ime Gnomus uzeo je tijekom usavršavanja u Londonu, kad je dobio priliku nastupati u jednoj predstavi u tom gradu.

O predstavi – Besplatni Wi-Fi (Tre ex in affitto – Wi-fi inclusa)

Predstava Besplatni Wi-Fi… (u originalu: Tre ex in affitto – Wi-Fi inclusa), praizvedena je u Teatro dei Satiri u Rimu 2015., postigavši zapažen uspjeh kod publike i kritike. Izvodili su je autor teksta i redatelj Claudio Gnomus, Roberta Garzia i Annalisa Aglioti.
Komedija s vrlo aktualnom temom iz suvremenog života, donosi priču o troje razvedenih samaca prisiljenih živjeti u sustanarstvu jer zbog velikih troškova i financijske krize to je jedino rješenje za uštedu. Hoće li taj suživot biti sretan, vedar? Hoće li Internet služiti samo za održavanje kontakta s vanjskim svijetom ili će se umiješati u sentimentalni život i narušiti skladni sustanarski odnos trojke? Claudio Gnomus u djelu neodoljive komičnosti propituje suživot osoba koje žive zajedno ne zbog ljubavi – nego iz potrebe, vodeći ih u urnebesnom ritmu iz jedne paradoksalne situacije u drugu.
Protagonisti su sredovječan muškarac kojemu se odjednom u kući nađu dvije žene, zgodna i pomalo rastresena kozmetičarka i pretjerano precizna temperamentna komercijalistica. Uskoro će se suočiti s teškoćama koje nastaju kada se mora stanovati u malom prostoru a da se ne smeta drugima. Glavna potka cijele komedije je očito Internet. Osnovno pravilo je biti uvijek na mreži, nikad se ne zna, može se pojaviti nešto uzbudljivo, neka dugo očekivana poruka. Drugo pravilo je: nikakve međusobne sentimentalne veze. Ali njih troje će se pojedinačno potruditi tražiti nove ljubavi prepuštajući pronalazak srodne duše matematičkom izračunu neke više umjetne inteligencije na za to specijaliziranom internetskom portalu. Pritom će se u nizu komičnih situacija ipak zaplesti u mrežu međusobnih odnosa i virtualne komunikacije, s tim da će na kraju prevladati solidarnost dviju žena koje će uvijek biti udružene saveznice, a muškarac ne može učiniti ništa drugo doli stvoriti iluziju da je veliki zavodnik i osvajač ženskih srca. I sve to uz besplatni Wi-Fi.
Nedjeljka Balić-Nižić

foto Željko Karavida