round image on layout top

Akcija policije povodom Martinja

10. studenoga 2016. by urednik divider image

Od 11. do 14. studenog 2015. godine na području PU zadarske, a povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta “Martinja”, očekuje se povećani broj sudionika u prometu stoga ovom prigodom Policijska uprava zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Iz policijske statistike izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 829 vozačkih dozvola.

Analiza uzroka prometnih nesreća pokazuje da je alkoholi dalje dominantan problem sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, te da se kao najčešći sudionici nesreća, a istovremeno prouzročitelji istih, pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu).

Naglašavamo da se u prvih deset mjeseci ove godine dogodilo ukupno 186 prometnih nesreća, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, te su za posljedicu imale 68 lakše ozlijeđenih osoba, 20 teško, dok je jedna osoba smrtno stradala.

Stoga ova Policijska uprava apelira na sve sudionike prometa da obzirom na teška stradavanja u vrijeme Martinja razmišljaju o možebitnim posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svoga vozila, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taksi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirali alkohol.

Takvim postupkom, izbjeći ćete veće štetne posljedice (prometnu nesreću, ozljeđivanje u prometu ili smrt), kao vlastite, tako i drugih sudionika u prometu.

Naime, pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vlastite se sposobnosti precjenjuju a sigurnost vožnje smanjena je i pri manjim razinama alkohola u krvi.
Iz svega navedenog, da se zaključiti da sigurna vožnja zahtijeva dobar vid, zdravo rasuđivanje i brze reakcije, a alkohol zasigurno negativno utječe na sve tri komponente. Pri koncentraciji alkohola od 0,5 promila rizik od događanja prometnih nesreća povećava se za 2 puta, kod 0,8 promila 10 puta, a kod 2,0 promila rizik je veći čak 80 puta.

S tim u svezi dajemo savjet svim vozačima: “Nemojte piti i voziti! Vjerujte nam, ne isplati se … “.MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr