fbpx

Čudne pojave na Arktiku prestravile su znanstvenike

ČUDNI događaji na Arktiku ukazuju na to da se događa nešto veoma zabrinjavajuće s morskim ledom na tom području, upozorili su znanstvenici, piše Independent.

Sjeverni pol bilježi neočekivane i veoma visoke temperature mora, koje onemogućuju formiranje uobičajenog leda, što bi moglo biti znak da su učinci globalnog zagrijavanja i veći od onog što se dosad mislilo.

Većinu godina sunce se spušta sredinom listopada, a to ujedno služi i kao signal da se morski led počinje vraćati. No, ove godine se umjesto toga led topi, i to zato što intenzivna toplina onemogućuje početak procesa formiranja leda.

Znanstvenici upozoravaju kako ovakva toplina nije zabilježena nikad ranije – temperature su čak 20 stupnjeva Celzijevih više od prosječnih.

Hladno vrijeme nad sjevernom Rusijom trenutačno se kreće prema Arktiku. Kada stigne do Arktika, proces leđenja bi trebao započeti, no, zbog problema koje su evidentirali znanstvenici, sloj leda koji će se stvoriti bit će puno tanji nego u prošlosti.

A i sam topli zrak bi mogao uzrokovati neobično vrijeme, s obzirom na činjenicu da će hladni zrak biti potisnut dalje prema jugu.

Index.hr/ZDanas