round image on layout top

Dodjela bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje

19. studenoga 2016. by urednik divider image

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, održat će se u ponedjeljak, 21. studenog 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije s početkom u 17 sati.

Ugovor će potpisati prof. dr.sc. Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike, prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dino Perović, dipl.ing., direktor tvrtke Eko d.o.o. Zadar.

Kreće provedbena faza

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 7. listopada 2016. godine donijelo je Odluku o financiranju projekta Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u iznosu od 266.588.926,19 kuna, osiguranih kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta CGO-a Biljane Donje, nakon završenog ocjenjivanja projektnog prijedloga, iznosi 377.326.793,56 kuna (prihvatljivih troškova), od čega je 266.588.926,19 kuna bespovratnih EU sredstava, lokalni udio (Županija, gradovi i općine na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije) iznosi 37.732.679,36 kuna, dok je nacionalni udio (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) u iznosu od 73.005.188,01 kuna.

– Potpisivanjem ovog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava zatvorena je financijska konstrukcija uspostave CGO Biljane Donje. Financijska konstrukcija sastoji se od tri dijela: od EU dijela, nacionalnog dijela i lokalnog udjela. Završena je, dakle, pripremna faza uspostave izgradnje CGO-a koja datira još od davne 2006. godine kada smo počeli raditi Studiju utjecaja na okoliš Centra i kreće se u provedbenu fazu uspostave CGO-a, pojašnjavaju u tvrtki Eko d.o.o. koja je nositelj uspostave Centra.

Osim izgradnje CGO-a, projekt obuhvaća i izgradnju 4 pretovarne stanice u Biogradu, Gračacu, Pagu i Rakitovcu. Svrha ovog projekta je stvoriti prihvatljiv, ekonomičan i održiv sustav gospodarenja komunalnim otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije na korist svim građanima i u skladu s najstrožim standardima očuvanja okoliša.

Ugovori, natječaji u prvom kvartalu 2017.

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje u potpunosti je usklađen sa smjernicama Europske komisije oko načina zbrinjavanja otpada. On je sastavni dio životnog ciklusa gospodarenja otpadom, od preventive do zbrinjavanja, te je u suglasju s primarnom selekcijom otpada i kružnim gospodarstvom u kojem gospodarenje otpadom ima središnju ulogu.

– Centar će biti sastavni dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko – senjske županije i u suglasju je sa što intenzivnijim odvojenim sakupljanjem reciklabilnog dijela otpada, gdje do 2020. godine moramo postići 50 % odvojeno sakupljenog reciklabilnog otpada, jer u protivnom postoji opasnost da Centar bude nedovoljnog kapaciteta. Nastojat ćemo zajedno s komunalnim tvrtkama s područja obuhvata Centra postići zahtjevne zadane ciljeve u što kraćem roku na dobrobit svih korisnika naših usluga, ističe Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. u kojoj su u tijeku postupci javne nabave te ukoliko ne bude većih žalbenih postupaka, kaže, svi ugovori i natječaji, a radi se o ugovorima za projektiranje i izgradnju Centra, za pružanje usluga nadzora, pružanje usluga tehničke pomoći, bit će završeni u prvom kvartalu sljedeće godine. Jedan od većih natječaja koji je također bio proveden u ovoj godini je natječaj za pružanje usluga savjetovanja u odnosima s javnošću koji je završen u svibnju ove godine. Odabran je najpovoljniji ponuditelj, a riječ je oo tvrtki Media Val iz Zagreba, s kojima će biti potpisan ugovor neposredno nakon potpisivanja ovog Ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava.

Zadarski list/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr