fbpx

Republika Srpska kazneno goni i Gotovinu

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina te ministar obrane Damir Krstičević, pišu Večernje novosti.

Terete se kao neposredni rukovodtelji vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez”. Prijave su podnesene zbog navodnih zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995., a osumnjičeni bi, ako dođu u BiH, trebali biti uhićeni, prenosi agencija Beta.

Nije jasno je li to nova ili stara optužnica, jer je slična već podnesena 2011. Koliko je poznato, Haag je tu optužnicu odbacio a tužiteljstvo je nije nikad potvrdilo, a ona se ne nalazi među onih 40 koje je haag prepustio lokalnom pravosuđu. Ako je potvrdi Tužiteljstvo Republike Srpske, prosljeđuje ju na daljnje postupanje Tužiteljstvu BiH.

“Svi poštujemo činjenicu da pravosuđe mora biti neovisno, ali ono se ne smije miješati u politiku i ne smije politički manipulirati optužnicama”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu kaznenih prijava koje je Republika Srpska podnijela protiv 16 hrvatskih generala. Ove posljednje događaje vidi kao zastrašivanje Hrvata u BiH i pokušaj da ih se obeshrabri te da ih se potakne na iseljavanje iz BiH, što je inače velik problem, rekla je.

‘Provjerit ćemo sve informacije. Ne želim dodatno spekulirati. Nemamo nikakvog straha. Hrvatska vojska bila je angažirana na oslobađanju teritorija BiH od veilkosrpske agresije. Sve što smo tamo radili bilo je temeljeno na dogovoru predsjednika Tuđmana i Izetbegovića i nemamo nikakvih dilema oko našeg doprinosa Daytonskom sporazumu i stabilnosti juogistoka Europe’, izjavio je premijer Andrej Plenković. Ponovio je kako svi zločini moraju biti istraženi, a odgovorni odgovarati. Osudio je “tempirane i “selektivne procese”.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da će vladin Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima vrlo brzo objaviti informacije o navodnim kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH. Ponovio je da će Hrvatska nastaviti davati punu potporu hrvatskim državljanima, jasno naglašavati da je RH prva priznala BiH i bila zemlja koja je najviše učinila za njezinu teritorijalnu cjelovitost i da inzistira, baš kao i Europska unija, na depolitizaciji pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je kako nije informiran ni o kakvim kaznenim prijavama MUP-a Republike Srpske protiv hrvatskih generala, osim onoga što je doznao iz medija. “Sve me to skupa žalosti i stvarno me zanima tko to loži vatru”, dodao je Orepić. Za komentar smo pitali i generala Antu Gotovinu koji u Malom Lošinju prima nagradu grada. Poručio je kako je to stvar Vlade i njene diplomacije.

HRT/ZDanas