round image on layout top

Svjedok Tehničar Škrlec: U helikopteru se osjetio miris benzina

28. studenoga 2016. by urednik divider image
06.06.2013., Zadar - Svjedocenjem zapovjednika zadarskih  vatrogasaca Zeljka Sose i  ravnatelja bolnice Zadar Darija Nakica nastavljeno je sudjenje Drazenu Slavici u slucaju stradalih vatrogasaca na Kornatima. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

U nastavku suđenja Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju svjedočio je tehničar Ivica Škrlec, član posade helikoptera, koji je prevozio vatrogasce iz Šibenika na Kornat. Dobrim dijelom ponovio je iskaz s prošle rasprave.

Na pitanje sudskoga vijeća, jesu li zbog manjka goriva morali žuriti s Kornata u Divulje, Škrlec je rekao kako nije primijetio da se žure, osim što je potvrdio da je bila probušena jedna guma helikoptera. Kako se Draženu Slavici stavlja na teret da je na Kornat uputio nespremne vatrogasce, neobučene za let helikopterom i desantiranje, jedno od pitanja Škrlecu bilo je kako su se ponašali vatrogasci u letjelici, te pri ulasku i izlasku. Koliko sam ja vidio, nitko nije bio nespreman, nitko se nije poskliznuo ili da je bio dezorijentiran u helikopteru. Ponašali su se, recimo, normalno, rekao je Škrlec.

No, jedan detalj Škrlecovom kolegi, a kasnije i njemu samome, bio je neobičan – miris benzina u trupu helikoptera. Kolega je najprije primijetio trag goriva oko čepa na spremniku vatrogasne crpke. kada je pitao vatrogasce, curi li im gorivo, odgovorili su kako je to trag od lijevanja goriva još u Šibeniku. No, kasnije sam, kada su izašli, na tom mjestu sam primijetio mrlju od goriva, posvjedočio je tehničar Škrlec.

Kako je predsjednika sudskog vijeća zanimala potrošnja goriva helikoptera, sati letenja i slično tog 230. kolovoza 2007. jedno od pitanja bilo je – može li helikopter ispuštati kerozin tijekom leta, Škrlec je odgovorio kako ne može.
Škrlec je potvrdio da mjesto na kojem su kasnije pronašli stradale vatrogasce nije ono gdje su ih posljednji put iskrcali. Nije se mogao sjetiti koliko je daleko od njih bila vatra ili plamenčići, kada su ih ostavili na Kornatu.

HRT/ZDanasTradicionalno...

1388764263

JOYFUL GOSPEL SINGERS – New Orleans – USA Predbožićno razdoblje u...

read more

UNICEF-ov Muzej...

97f9f643892aea86de9c132e06585db0

Interaktivni projekt donosi nove poglede na svijet u kojem živimo Zadar, 2....

read more

U Kazalištu lutaka...

predstava_snjezna_kraljica

Već tradicionalno ovu nedjelju 11.12.2016.g. u Kazalištu lutaka Zadar za Vas...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2016 Barrus d.o.o. Zadar