fbpx

Zadarska “Elektra” više nije regionalni komunikacijski centar

HEP je objavio da je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, 2. studenoga 2016. osnovano društvo HEP Elektra d.o.o. za opskrbu električnom energijom, a iz objave proizlazi da zadarska “Elektra” više neće biti “točka komunikacije s kupcima” već četiri regionalna centra HEP Elektre (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka).

Time je ispunjena obveza iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električnom energijom (čl. 47. st. 2.), kojom je kao krajnji rok za izdvajanje djelatnosti opskrbe propisan 31. prosinca 2016. te je kao način razdvajanja dviju djelatnosti utvrđena statusna promjena podjele društva odvajanjem.

Osnivač društva je Hrvatska elektroprivreda d.d. HEP Elektra je u djelatnosti opskrbe pravni sljednik HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS). Naime, do 2. studenoga opskrbljivač kupaca u okviru javne usluge bio je HEP-Operator distribucijskog sustava koji je obavljao dvojaku ulogu, operatora distribucijskog sustava i opskrbljivača.
HEP Elektra će kao opskrbljivač pod obvezom javne usluge električnom energijom opskrbljivati samo kupce iz kategorije kućanstvo koji izaberu ili već koriste po automatizmu taj način opskrbe kao javnu uslugu u okviru univerzalne usluge. Također će prema reguliranim uvjetima za zajamčenu opskrbu opskrbljivati samo one krajnje kupce koji nisu u kategoriji kućanstvo, a koji pod određenim uvjetima ostanu bez opskrbljivača.
Funkcionalno, obavljanje opskrbne djelatnosti u HEP ODS-u završeno je s računima za listopad 2016. godine. Od studenog 2016. godine, opskrbnu djelatnost kupaca na više od 2 milijuna obračunskih mjernih mjesta u kategoriji kućanstva (s tržišnim udjelom od 89 posto u opskrbi kućanstava u Hrvatskoj) i 76 tisuća ostalih kupaca preuzela je HEP Elektra.

Važno je naglasiti da će svi kupci kojima je do sada opskrbljivač bio HEP ODS, nastaviti koristiti uslugu opskrbe pod istim uvjetima kao i do sada. Neće biti promjena ugovora, a kupci će moći nastaviti plaćati svoje račune preko postojećih, već zaprimljenih uplatnica.

Kupcima ostaje i jedinstveni račun, što znači da će se u sklopu računa za električnu energiju kojeg će izdavati HEP Elektra, i dalje naplaćivati naknada za korištenje mreže, koja je prihod HEP ODS-a. Radi osiguranja što bolje usluge kupcima, predviđeno je prijelazno razdoblje u kojemu će komunikaciju s kupcima, uz djelatnike HEP Elektre, obavljati i djelatnici HEP ODS-a.

To znači da će kupci moći nastaviti koristiti sve postojeće kanale komunikacije (telefon, e-mail, osobni kontakt na postojećim šalterima HEP ODS-a). Nove (dodatne) točke komunikacije s kupcima bit će u četiri regionalna centra HEP Elektre (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka).

Kako bi se kupcima uskoro omogućio brži i jednostavniji način komunikacije, uspostavit će se jedinstveni kontaktni centar koji će osigurati jednoobraznost poslovne prakse na području čitave Hrvatske. Potpunom uspostavom kontakt centra ostvarit će se preduvjeti za adekvatnu podjelu poslova i u dijelu odnosa s kupcima. U HEP ODS-u nastavljaju se obavljati poslovi mjerenja, obračuna potrošnje, održavanja obračunskog mjernog mjesta te ostale terenske aktivnosti. Zaposlenici HEP Elektre će, uvažavajući odredbe Zakona o tržištu električnom energijom, i nakon isteka prijelaznog razdoblja, posredovati između kupaca i HEP ODS-a, odnosno pružat će kupcima osnovne informacije, bez obzira na djelatnost na koju se upit odnosi.

Opisane statusne promjene HEP ODS-a ne utječu na poslovanje HEP Opskrbe, koja prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električnom energijom ima status tržišnog opskrbljivača kojem je temelj ugovorni odnos s kupcem. Poslovna odluka o objedinjavanju moguća je tek nakon donošenja zakonskih izmjena.

Zadarski.hr/ZDanas

Foto: Narodni list