round image on layout top

Gortan ide u stečaj

26. prosinca 2016. by urednik divider image

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio je kao neosnovanu žalbu Marka Kerna, većinskog vlasnika tvrtke Gortan-Zadar, i potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zadru o pokretanju stečaja nad ovom nekoć najmoćnijom građevinskom tvrtkom na zadarskom području.

Postupak pokretanja stečaja inicirala je Financijska agencija nakon što je uvidom u poslovanje tvrtke utvrđena blokada računa dulja od 120 dana za iznos oko 950.000 kuna, a da pritom tvrtka u svom vlasništvu ima nekretnine – nekoliko stanova, poslovnih prostora, zemljišta, te milijunska potraživanja koja su predmet sudskih sporova.

Koliko je dugova još ostalo i kome je Gortan-Zadar još dužan znat će se polovicom siječnja. Postupak će voditi sutkinja Ardena Bajlo, koja je za 17. siječnja zakazala ispitno, a 18. siječnja izvještajno ročište.

Bezvrijedan vozni park

Stečajna upraviteljica Iva Petanjek iz Zagreba kazala nam je kako je većina nekretnina tvrtke pod ovrhama ili zabilježbama banaka, a vozni park je gotovo bezvrijedan, jer se sastoji od nekoliko teretnih i osobnih automobila starijih od 20 godina među kojima je, primjerice, i jedan Renault 4. Neku vrijednost ima tek BMW X5 iz 2008. godine koji, kako doznajemo, vozi Marko Kern, zagrebački odvjetnik koji je prije godinu dana otkupio većinski paket dionica tvrtke i preuzeo dužnost direktora. Za naš list Kern je tada izjavio kako mu je cilj konsolidacija tvrtke, a izrazio je i nadu da će institucije odraditi svoj dio posla i rasvijetliti okolnosti koje su tvrtku bacile na koljena.

Naime, neposredno pred Kernovo preuzimanje Gortan-Zadra uskočki su istražitelji ispitali sve bivše zaposlenike te tvrtke, ali i Gortan građenja, tvrtke kćeri koja je svoje zaposlenike nešto ranije poslala na Zavod za zapošljavanje ne isplativši im sva dugovanja ni do danas. U isto vrijeme ispitani su i svi svjedoci u TIZ-ovim zgradama za koje su uskočki istražitelji vjerovali da imaju neke njima potrebne informacije, a optužnica se očekivala početkom ove godine.

Zadarski list/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr