fbpx

INVESTITORI U STRAHU Bankarski sustav Italije u raspadu, srozao se euro

Ostavka talijanskog premijera Mattea Renzija, nakon što je izgubio na referendumu kojim je želio ojačati svoje ovlasti mogla bi biti uvod u višetjednu političku krizu sa snažnim utjecajem na ekonomiju te zemlje.

Italija ima velike probleme u bankarskom sektoru. Neke od najvećih banaka imaju visoke stope nenaplativih kredita, te su im potrebne milijarde eura kako bi održale poslovanje, a njihove dokapitalizacije sada dolaze u pitanje, s obzirom na to da bi se politička nestabilnost mogla preliti i na financijska tržišta.

Prema nekim procjenama za spas talijanskog bankarskog sektora potrebno je oko 52 milijarde eura.

Treća najveća talijanska banka Monte dei Paschi di Siena (MPS) ranije ove godine priznala je da je otpisala milijarde eura nenaplativih kredita.

Ta je banka posuđivala novac stotinama malih tvrtki koje zapravo nisu bile kreditno sposobne, i dobar dio kredita nikada neće biti vraćen. Prošlog mjeseca MPS je predstavila plan restrukturiranja kojim bi se iz bilance izbacili 28,5 milijardi eura nenaplativih kredita.

Ako plan uspije postotak nenaplativih kredita kod te banke pao bi s 43,6 posto na 16,3 posto.

U talijanskom bankarskom sustavu 360 milijardi eura teško naplativih kredita

U talijanskom bankarskom sustavu trenutno je 360 milijardi eura teško naplativih kredita, od čega je 200 milijardi u najtežoj kategoriji naplativosti, što pokazuje o koliko velikom problemu se radi.

Italija će, kako bi spasila banke, po svemu sudeći biti prisiljena zatražiti pomoć od Europskog stabilizacijskog mehanizma, što neki u toj zemlji doživljavaju kao poniženje jer moraju dobiti odobrenje njemačkog parlamenta i svih parlamenata zemalja eurozone.

Problem u bankarskom sustavu mogao bi se dodatno pogoršati zbog slabosti talijanske ekonomije. Naime, sljedeće godine, prema prognozama, Italija će imati rast BDP-a manji od 1 posto, a ako dođe do pada, mnoge tvrtke koje sada uredno otplaćuju kredite mogle bi doći u probleme.

Tako bi se iznos nenaplativih kredita mogao dodatno povećati.

Ishod referenduma i ostavka premijera, mogli bi uplašiti ulagače, te bi moglo doći do povlačenja kapitala, što bi Italiju moglo povući u novu recesiju.

Tržišta su već negativno reagirala na rezultate referenduma te je euro snažno pao u odnosu na dolar – na 1,0550 sa 1,0625 dolara.

Index.hr/ZDanas