fbpx

PRAKTIČNA LISTA Evo koji su se pokloni najviše kupovali za Božić 1948. godine?

Danas već gotovo zaboravljena platnena maramica, čestitke ili ‘pumparice’ godine 1948. bili su najprodavaniji božićni pokloni u njujorškoj kući Macey. Tada su, za razliku od danas, građani svoje najmilije darivali više praktičnim poklonima.
Prema istraživanju američkog magazina Life u njujorškoj robnoj kući Macey naprodavaniji poklon tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana 1948. godine bila je platnena maramica. Riječ je o poklonu koji je te godine prodan u čak 300 tisuća primjeraka.

Drugi predmet po prodaji bilo je pakiranje čestitki, a na trećem su se mjestu našle najlonske čarape. Četvrto mjesto u prodaji zauzela je kemijska olovka, a peto, pak, muške gaće, i to plave.

Među 10 najprodavanijih predmeta nalaze se i muške vunene čarape, pamučna bijela košulja, pidžama na pruge, škotski viski i ogrlica od umjetnih bisera.
Također su se prodavale i gaće, gaćurde, poznatije pod nazivom pumparice, ali i satenske kravate, kutijice za nakit ili album bečkih valcera.

Kupci su se tada najradije opredjeljivali za praktične predmete. Dakle nešto što ima duži vijek trajanja i što će se odmah moći koristiti.
Prema istraživanju koje je provela agencija Deloitte, pokloni koji će se ove godine najviše kupovati u Sjedinjenim Državama su bombonijere i knjige te kozmetika, parfemi i glazbeni CD-i.

Net.hr/ZDanas