fbpx

Zadar u 2016. godini ostvario 438.337 dolazaka turista i 1.631.492 noćenja

Zadar je zaključno s 23. studenim, prema podacima sustava eVisitor, u 2016. godini ostvario 438.337 dolazaka turista i 1.631.492 noćenja. Putem sustava e-Crew (nautika) zabilježeno je 17.870 dolazaka i 108.426 noćenja. Dobitnik titule Najbolja europska destinacija 2016. tako je u jedanaest mjeseci (minus tjedan dana) zabilježio sveukupno 456.207 dolazaka i 1.739.918 noćenja. Porast je to u gradu Zadru i turističkim mjestima koja mu administrativno pripadaju od 12% u dolascima i 13% u noćenjima.

Kontinuirani rast dolazaka i noćenja bilježio se kroz sve mjesece, a dobre vijesti su da se turistička sezona ipak osjetno produžila, kako su primijetili svi turistički dionici, pa ne ovisimo više toliko o dva ljetna mjeseca. Koliko je tome pridonijela i titula European Best Destination teško je reći. U svakom slučaju bila je to dobra turistička reklama koja nam je došla – besplatno.

– Nemoguće je paušalno ocijeniti točan broj ili postotak gostiju koji su bili upoznati s činjenicom da je Zadar ovogodišnji pobjednik za Najbolju europsku destinaciju. Odmah nakon osvojene titule poduzeli smo opsežne marketinške aktivnosti na emitivnim tržištima s kojih smo imali vrlo pozitivnu povratnu informaciju, a vijest se isto tako vrlo brzo viralno proširila društvenim mrežama. Oni gosti koji nisu bili upoznati s tom činjenicom, saznali su za nju na licu mjesta u Zadru susrećući se s oznakama na svakom koraku i na velikom banneru na Narodnom trgu te su sami širili fotografije svojim prijateljima na društvenim mrežama. Na taj su način i osobno postajali ambasadori kvalitete zadarskog turizma, a marketinški gledano jedna od najvećih postignuća kampanje je kad sam konzument usluge postaje aktivni sudionik kampanje, rekao je Ante Galić, zadužen za odnose s javnošću u TZG Zadra.

Procjenjuje se da je izbor portala “European Best Destinations” prošlogodišnjem pobjedniku titule najbolja europska destinacija, Bordeauxu, donio je povećanje turističkih dolazaka od 12%, ili pobjedniku iz 2014. Portu čak – 16%. Zadar ove godine sa svojih 12% u dolascima i 13% u noćenjima, vjerojatno barem dio duguje toj tituli, ali prave učinke zapravo je nemoguće ocijeniti. Na upit hoće li se Zadar kandidirati i iduće godine, direktor TZG Zadra Ante Rados kaže:

– Ova nagrada Zadru za najbolju europsku destinaciju veliki je marketinški plus, samim time što svi dionici privatnog i javnog sektora Zadarske županije mogu koristiti logotip najbolje europske destinacije za svoje projekte te nema potrebe kandidirati se u 2017. godini, već je nužno nastaviti se razvijati na postojećoj viziji i graditi na ovom priznanju kroz komunikaciju i kampanje, koja ima dugoročne efekte u promociji Zadra kao destinacije vrijedne posjeta i dolaska.

Kao jedan od najvažnijih marketinških alata, koji će se svakako nastaviti koristiti u budućnosti, Rados je istaknuo kontinuiranu zastupljenost Zadra u stranim medijima.

– Financijska vrijednost objavljenih članaka i reportaža o Zadru u svjetskim medijima uvelike premašuje sredstva utrošena za ovu namjenu, kaže Ante Rados uvjeren kako je upravo to veliki poticaj dolasku novih gostiju i pozicioniranju Zadra kao prepoznatljive destinacije.

Zadarski list/ZDanas