round image on layout top

Zadar u 2016. godini ostvario 438.337 dolazaka turista i 1.631.492 noćenja

5. prosinca 2016. by urednik divider image

Zadar je zaključno s 23. studenim, prema podacima sustava eVisitor, u 2016. godini ostvario 438.337 dolazaka turista i 1.631.492 noćenja. Putem sustava e-Crew (nautika) zabilježeno je 17.870 dolazaka i 108.426 noćenja. Dobitnik titule Najbolja europska destinacija 2016. tako je u jedanaest mjeseci (minus tjedan dana) zabilježio sveukupno 456.207 dolazaka i 1.739.918 noćenja. Porast je to u gradu Zadru i turističkim mjestima koja mu administrativno pripadaju od 12% u dolascima i 13% u noćenjima.

Kontinuirani rast dolazaka i noćenja bilježio se kroz sve mjesece, a dobre vijesti su da se turistička sezona ipak osjetno produžila, kako su primijetili svi turistički dionici, pa ne ovisimo više toliko o dva ljetna mjeseca. Koliko je tome pridonijela i titula European Best Destination teško je reći. U svakom slučaju bila je to dobra turistička reklama koja nam je došla – besplatno.

– Nemoguće je paušalno ocijeniti točan broj ili postotak gostiju koji su bili upoznati s činjenicom da je Zadar ovogodišnji pobjednik za Najbolju europsku destinaciju. Odmah nakon osvojene titule poduzeli smo opsežne marketinške aktivnosti na emitivnim tržištima s kojih smo imali vrlo pozitivnu povratnu informaciju, a vijest se isto tako vrlo brzo viralno proširila društvenim mrežama. Oni gosti koji nisu bili upoznati s tom činjenicom, saznali su za nju na licu mjesta u Zadru susrećući se s oznakama na svakom koraku i na velikom banneru na Narodnom trgu te su sami širili fotografije svojim prijateljima na društvenim mrežama. Na taj su način i osobno postajali ambasadori kvalitete zadarskog turizma, a marketinški gledano jedna od najvećih postignuća kampanje je kad sam konzument usluge postaje aktivni sudionik kampanje, rekao je Ante Galić, zadužen za odnose s javnošću u TZG Zadra.

Procjenjuje se da je izbor portala “European Best Destinations” prošlogodišnjem pobjedniku titule najbolja europska destinacija, Bordeauxu, donio je povećanje turističkih dolazaka od 12%, ili pobjedniku iz 2014. Portu čak – 16%. Zadar ove godine sa svojih 12% u dolascima i 13% u noćenjima, vjerojatno barem dio duguje toj tituli, ali prave učinke zapravo je nemoguće ocijeniti. Na upit hoće li se Zadar kandidirati i iduće godine, direktor TZG Zadra Ante Rados kaže:

– Ova nagrada Zadru za najbolju europsku destinaciju veliki je marketinški plus, samim time što svi dionici privatnog i javnog sektora Zadarske županije mogu koristiti logotip najbolje europske destinacije za svoje projekte te nema potrebe kandidirati se u 2017. godini, već je nužno nastaviti se razvijati na postojećoj viziji i graditi na ovom priznanju kroz komunikaciju i kampanje, koja ima dugoročne efekte u promociji Zadra kao destinacije vrijedne posjeta i dolaska.

Kao jedan od najvažnijih marketinških alata, koji će se svakako nastaviti koristiti u budućnosti, Rados je istaknuo kontinuiranu zastupljenost Zadra u stranim medijima.

– Financijska vrijednost objavljenih članaka i reportaža o Zadru u svjetskim medijima uvelike premašuje sredstva utrošena za ovu namjenu, kaže Ante Rados uvjeren kako je upravo to veliki poticaj dolasku novih gostiju i pozicioniranju Zadra kao prepoznatljive destinacije.

Zadarski list/ZDanasMARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr