fbpx

Aplikacijama protiv ljetnih prometnih gužvi u Zadru

Agencija ZADRA NOVA u partnerstvu s 8 mediteranskih zemalja pokrenula je projekt Mobilitas – kojim želi iznaći rješenja za ljetne prometne gužve u našem gradu. Aplikacija bi trebala javiti korisnicima gdje na Poluotoku mogu naći slobodno mjesto.

Projekt se financira sredstvima Europske unije, ukupno 2 i pol milijuna eura, od kojih se na zadarski dio odnosi oko 220 tisuća eura, a projekt će trajati 30 mjeseci.

Prometna gužva najveća je zamjerka kako turista tako i domaćih – pokazalo je istraživanje za Strategiju turističkoga razvoja Zadra do 2020. godine – kaže Sanja Peričić, rukovoditeljica ZADRE NOVE:

To je ustvari i bila prilika da se na natječaj iz programa MED, to je transnacionalni program koji uključuje zemlje Mediterana, priključimo i apliciramo vezano uz potrebu smanjenja kako prometne gužve tako i onečišćenja grada Zadra, makar u jednom malom segmentu da se unaprijedi postojeća situacija i da se prevenira mogući lošiji recimo tako scenarij.

A za dobro poznati ljetni scenarij treba samo malo oblaka uz par kapi kiše i eto krkljanca u gradu, kolone turista iz svih smjerova, beskrajne potrage za slobodnim mjestom za parkiranje. Projekt Mobilitas pomoć će ponuditi u obliku triju aplikacija – najavljuje Ana Zujić, viša stručna suradnica za provedbu EU projekata:

Aplikacija bi trebala javiti korisnicima gdje na Poluotoku mogu naći slobodno mjesto, ima li slobodnih mjesta i gdje se točno nalaze, eventualno i alternativne puteve kojima doći do njih, a da izbjegnete gužvu.

Kroz 30 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje projekta, planirane su i druge aktivnosti – izrada studije koja će doprinijeti Strategiji prometa koju radi Grad Zadar, promocija električnih bicikala, podizanje svijesti građana o ekonomiji dijeljenja:

Kada u sezoni imamo ionako prevelik broj turista u našem gradu na Poluotoku, kada još i domaće stanovništvo krene na posao recimo svatko svojim automobilom naravno da se stvaraju još i dodatne gužve

U realizaciju projekta, najavljeno je također, bit će uključeni i građani.

HRT/ZDanas