round image on layout top

Aplikacijama protiv ljetnih prometnih gužvi u Zadru

27. siječnja 2017. by urednik divider image

Agencija ZADRA NOVA u partnerstvu s 8 mediteranskih zemalja pokrenula je projekt Mobilitas – kojim želi iznaći rješenja za ljetne prometne gužve u našem gradu. Aplikacija bi trebala javiti korisnicima gdje na Poluotoku mogu naći slobodno mjesto.

Projekt se financira sredstvima Europske unije, ukupno 2 i pol milijuna eura, od kojih se na zadarski dio odnosi oko 220 tisuća eura, a projekt će trajati 30 mjeseci.

Prometna gužva najveća je zamjerka kako turista tako i domaćih – pokazalo je istraživanje za Strategiju turističkoga razvoja Zadra do 2020. godine – kaže Sanja Peričić, rukovoditeljica ZADRE NOVE:

To je ustvari i bila prilika da se na natječaj iz programa MED, to je transnacionalni program koji uključuje zemlje Mediterana, priključimo i apliciramo vezano uz potrebu smanjenja kako prometne gužve tako i onečišćenja grada Zadra, makar u jednom malom segmentu da se unaprijedi postojeća situacija i da se prevenira mogući lošiji recimo tako scenarij.

A za dobro poznati ljetni scenarij treba samo malo oblaka uz par kapi kiše i eto krkljanca u gradu, kolone turista iz svih smjerova, beskrajne potrage za slobodnim mjestom za parkiranje. Projekt Mobilitas pomoć će ponuditi u obliku triju aplikacija – najavljuje Ana Zujić, viša stručna suradnica za provedbu EU projekata:

Aplikacija bi trebala javiti korisnicima gdje na Poluotoku mogu naći slobodno mjesto, ima li slobodnih mjesta i gdje se točno nalaze, eventualno i alternativne puteve kojima doći do njih, a da izbjegnete gužvu.

Kroz 30 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje projekta, planirane su i druge aktivnosti – izrada studije koja će doprinijeti Strategiji prometa koju radi Grad Zadar, promocija električnih bicikala, podizanje svijesti građana o ekonomiji dijeljenja:

Kada u sezoni imamo ionako prevelik broj turista u našem gradu na Poluotoku, kada još i domaće stanovništvo krene na posao recimo svatko svojim automobilom naravno da se stvaraju još i dodatne gužve

U realizaciju projekta, najavljeno je također, bit će uključeni i građani.

HRT/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr