fbpx

Goran Marić u vladi je zadužen samo za uhljebljivanje

Privatizacija HEP-a i kupovina Ine dvije su teme o kojima Goran Marić ministar državne imovine ne želi razgovarati. Naime, još prije dva tjedna uputili smo i službeni upit o ideji premijera Andreja Plenkovića da se privatizacijom dijela HEP-a od mađarskog MOL-a otkupila Ina, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. Upozorili smo na istek zakonskog roka, no iz Ministarstva su se na to oglušili.

Osnovali ministarstvo zbog “stjecanja i prodaje državne imovine”

Unatoč šest požurnica i gotovo svakodnevnim telefonskim razgovorima, ministar Marić napravio je apsolutno sve kako bi od javnosti sakrio svoj stav. Njegovo ministarstvo se, zapravo, proglasilo nenadležnim.

Bio bi to legitiman stav jednog političara da nije riječ o šefu tek osnovanog ministarstva kojem bi upravo privatizacija i prodaja državnih tvrtki trebala biti svrha.

“Ministarstvo državne imovine obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na upravljanje, raspolaganje, stjecanje i prodaju državne imovine i koordinaciju upravljanja, raspolaganja, stjecanja i prodaje imovine u vlasništvu Republike Hrvatske”, stoji u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave gdje se otkriva svrha novoosnovanog ministarstva.

Marić kao glavni u Vladi za kadroviranje

Kako smo saznali, sudeći prema odlukama koje se donose na zatvorenom dijelu sjednica Vlade, ministarstvo državne imovine zapravo se bavi kadroviranjem u državnim tvrtkama. Ministarstva u čijem su resoru državne tvrtke nemaju mogućnost postavljanja svojih ljudi, već to radi Marićevo ministarstvo koje umjesto natječaja u državne tvrtke postavlja v.d. upravitelje. Vidilo se to najbolje u slučaju kadroviranja u Hrvatskoj lutriji, koje su pod Ministarstvom financija.

“Prijedlog za njegovo imenovanje je podnesen kao rješenje do imenovanja predsjednika i članova Uprave Hrvatske lutrije d.o.o. temeljem provođenja javnog natječaja, a najviše na vrijeme od šest mjeseci.”, stajalo je u odgovoru Ministarstva državne imovine kada smo ih upitali za slučaj Hrvatske lutrije, a kako saznajemo taj model primjenjuje se i u ostalim državnim tvrtkama.

No, čini se da ni to ne ide od ruke Mariću jer smo otkrili kako u Hrvatsku lutriju želi postaviti na čelo Uprave Maria Musu koji u vrijeme vladavine osovine Orešković-Karamarko-Petrov dobio otkaz u toj tvrtki zbog – nesposobnosti.
Rekao pa pobjegao

No, vratimo se slučaj Ine i MOL-a. Naime, dio HDZ-ovaca ne slaže se sa stavom premijera Andreja Plenkovića kako je kupovina Ine jedino moguća prodajom HEP-a. Veliki dio HDZ-ovaca na čelu s bivšim ministrom Darkom Horvatom smatra kako se sredstva za kupovinu Ine mogu namaknuti prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama gdje država ima manje od deset posto.

Čini se da je to bio stav i samog Marića neposredno prije nego što je dobio ministarstvo državne imovine.

“Postoje neka dobra javna dobra i opće dobro, koje nije ekonomsko dobro i koje neće nikada biti na prodaju. Ali, isto tako ima, ne na stotine, na tisuće vlasničkih udjela koje Hrvatska ne bi trebala zadržati, ali to treba izanalizirati sustavno i donijeti strategiju u svezi toga”, govorio je Marić u studenom prošle godine.

Od tada se i skriva od novinara.

Index.hr/ZDanas