fbpx

HLADNOĆA OPASNA ZA ŽIVOT “Dalmacijo, dugo ćeš pamtiti ovaj prodor, ali ne po dobru…”

RADE POPADIĆ, član udruge Crometeo, objavio je na svom Facebook profilu važno upozorenje svima, a posebno planinarima, uoči prodora hladnoće koji stiže u Hrvatsku u danima koji slijede.

“Najnoviji izlazi modela pojačali već dovoljno ekstremnu hladnoću i pojačali već dovoljno snažan vjetar. Dalmacijo, dugo ćeš pamtit ovaj prodor, ali nikako po dobru…”, piše Popadić.

Pozvao je državne službe da hitno izdaju upozorenje visokog stupnja građanima.

“Moj savjet prije svega PLANINARIMA: Od petka do ponedjeljka izbjegnite planinarenja osobito po višim planinama. Iznad 1500 metara nadmorske visine temperature će padati ispod – 25, sve u kombinaciji s orkanskim udarima vjetra. Radi se o potencijalno pogibeljnim uvjetima”, napisao je.

DUSZ spreman

Jako niske temperature ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti, odgovorili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i dodali da su preko svojih područnih ureda kontaktirali čelnike žurnih službi koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta na svom području.

Svi područni uredi za zaštitu i spašavanje u kontaktu su s predstavnicima lokalne i područne samouprave te žurnih službi, kažu iz DUZS-a uz napomenu da je čelnicima žurnih službi skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer odnosno Zapovjedništvo civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom.

Upozorenja u slučaju jake zime

U slučaju jake zime DUZS upućuje građane da što manje borave na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, da prije izlaska na otvoreno slojevito obuku dovoljno toplu odjeću i obuću i ne zaborave zaštititi glavu i šake. Također, građani bi trebali izbjegavati zaleđene vodene površine zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja, a u prostorijama koje nisu grijane ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone uliti tekućinu koja sprječava smrzavanje.

Upozorenja u slučaju snijega i poledice

U slučaju snijega i poledice vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta, a ako se led ne može očistiti, trebaju pločnike posuti sipinom.

Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu, poručuju iz DUZS-a i upozoravaju na opasnost od pada snijega i leda s krovova i drveća, zbog čega treba izbjegavati prolaženje i parkiranje vozila. Također, DUZS savjetuje vozačima da temeljito očistite snijeg i led s vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu, te dodaju da je dobro otresti snijeg s voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova, kako bi spriječili njihovo oštećivanje i lom.

Na kraju iz DUZS-a upozoravaju građane da ne čiste neizolirane električne vodiče zbog smrtne opasnosti, te da je za čišćenje snijega s krova, ako ocijene da prijeti njegovo urušavanje, najbolje angažirati službe koje se time bave jer je čišćenje krova u takvim uvjetima opasan posao. Ako ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani, a hitno trebate liječničku ili veterinarsku pomoć, bolničko liječenje, opskrbu neophodnim namirnicama ili energentima, nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći, poručuju iz DUZS-a.

Index.hr/ZDanas