fbpx

Kolindin tim gospodarskih stručnjaka u godinu i pol dana napravio je – veliko ništa

PREUZIMAJUĆI predsjedničku dužnost Kolinda Grabar Kitarović isticala je važnost gospodarstva kao ključne teme koju će promicati. Govorila je da će biti prva gospodarska diplomatkinja koja će poticati izvoznike i pridonositi zapošljavanju.

U lipnju 2015. godine osnovala je Vijeće za gospodarska pitanja s idejom da njezin tim stručnjaka raspravlja o gospodarskim temama, analizira ih i šalje inicijative Vladi. No od prve sjednice održane u srpnju 2015. godine do danas ništa zapaženo nije izašlo od tog vijeća. Na prvoj je sjednici poručila kako “više ne možemo živjeti na novcu posuđenom od naše djece” da bi 2016. HDZ-ova vlast donijela rastrošan proračun oko kojeg se nije oglasila ni predsjednica ni njezini stručnjaci.

Nagradu za start upove dodijelio joj je član njezinog vijeća

Unatoč tome neki, barem njezini stručnjaci, misle da je ekonomska vizionarka pa je krajem prošle godine dobila nagradu Visionary Leadership Award 2016 krovne europske organizacije poslovnih anđela EBAN, koju joj je uručio predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE Davorin Štetner, inače član njezinog Gospodarskog vijeća.

Toliko o štedljivoj državi i nezaduživanju na račun djece

Poslali smo upit ured predsjednice oko njezinih gospodarskih inicijativa, je li ih uopće bilo i koliko je sjednica vijeća do sada održano. “Do sada je, uz konstituirajuću, održano i 19 redovnih radnih sjednica Vijeća. Uz redovne sjednice se održao niz zasebnih sastanaka tematskih radnih grupa. Redovni ritam održavanja redovnih radnih sjednica je trotjedni, tj. svaka tri tjedna. Pauze u održavanjima sjednica se uzimaju tijekom ljetnih mjeseci te u doba blagdana”, odgovorili su.

Pitali smo ih kada je održana posljednja sjednica i koja je bila tema. Iz odgovora je jasno da se planirani trotjedni ritam prilično prorijedio, jer se zadnja sjednica održala početkom studenog 2016. godine, a u prosincu je preskočena. Upravo je u prosincu izglasan proračun za 2017. godinu, kojim je planirana potrošnja 6,6 milijardi kuna više nego prethodne godine, ukupno 128,4 milijardi kuna. Toliko o štedljivoj državi i nezaduživanju na račun djece.
Odgođena sjednica u prosincu kada je donesen proračun

“Posljednja sjednica prošle godine se radi nepredviđenih aktivnosti predviđenih sudionika sjednice morala odgoditi. Održavanje naredne 20. redovne radne sjednice planira se u drugoj polovici ovog mjeseca (siječanj 2017.)”, poručili su.

Na zadnjoj sjednici pričali su o administrativnim preprekama poslovanju i prezentirana je “Bijela knjiga” udruženja stranih ulagača. Naveli su niz tema o kojima su raspravljali: monetarna i fiskalna politika, parafiskalni nameti, kurikularna reforma i obrazovanje usklađeno s potrebama gospodarstva, turizam, zemljišna problematika, uloga bankarstva u financiranju uvoznika hrvatskih proizvoda, start up scena i obiteljska poduzeća…

Na pitanje što je konkretno proizašlo iz tih dvadesetak sastanaka i je li do sada pokrenuta neka inicijativa na temelju njihovog rada, kažu kako su materijali i preporuke bili podijeljene predstavnicima prethodne Vlade.

Vijeće kao podloga za predsjedničine istupe

“Vijeće surađuje sa širokim krugom stručnjaka i suradnika, a svoje preporuke prvenstveno predstavlja Predsjednici. One čine dio podloge za stavove i istupe Predsjednice na području gospodarstva. Radi izostanka izvršnih ovlasti na području gospodarstva, osim onih koje se odnose na provođenje aktivnosti u domeni gospodarske diplomacije, najveći naglasak je stavljen na naglašavanje bitnih tema i potrebnog smjera gospodarskih politika u javnosti.

Također se, uz ovaj “public advocacy”, i kroz druge kanale promiču određeni zaključci i preporuke Vijeća. Jedan od ovih kanala je i komunikacija s predstavnicima izvršne vlasti, na konstruktivan način uz visoku razinu suradnje”, odgovorili su.

Članovi predsjedničinog Gospodarskog vijeća kojim koordinira Marko Jurčić su Mato Brlošić, Luka Burilović, Dragutin Ranogajec, Darinko Bago, Gordana Deranja, Mladen Fogec, Davor Huić, Davorin Štetner, Heri Bezić, Vladimir Cini, Željko Garača, Lajoš Žager, Dubravka Jurlina Alibegović, Sanda Čorak, Miodrag Šajatović, i Mislav Šimatović. Predsjedničin savjetnik za gospodarsvo je Nikica Valentić.