round image on layout top

Marine Le Pen predlaže odustajanje od eura

4. siječnja 2017. by urednik divider image

“zajedničke valute”, rekla je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen, podsjećajući na razdoblje ECU košarice valuta.

Nada se karijeri predsjednice Francuske

Le Pen, koja je za Reuters kazala kako se nada da će u svibnju biti izabrana za predsjednicu Francuske, istaknula je da će francuski nacionalni dug u njezinoj administraciji biti denominiran u novoj nacionalnoj valuti.

Francuska političarka odavno je rekla da bi Francuska trebala napustiti eurozonu, no nije objasnila na koji bi način to izvela.

“Europska valutna jedinica (ECU) postojala je uz nacionalnu valutu. Nacionalna valuta koja postoji zajedno sa zajedničkom valutom ne bi imala nikakvih posljedica po francusku svakodnevicu”, rekla je.

Monetarni suverenitet

Zamjenik Marine Le Pen Florian Philippot je objasnio da monetarna suradnja s ostalim europskim zemljama ne znači izmjenu predsjedničina stajališta po kojemu bi Francuska trebala ponovno uvesti monetarni suverenitet.

“Valuta koja bi slijedila ECU model nije valuta koju imate u svojoj lisnici ili na svojem bankovnom računu, već obračunska valuta između zemalja. To bi mogao biti model, možda čak i tranzicijski”, kazao je Philippot.

ECU je bio košarica europskih valuta koji se koristio kao obračunska jedinica za članice bloka dva desetljeća koja su prethodila uvođenju jedinstvene valute 1999. Postojao je paralelno s europskim tečajnim mehanizmom (ERM) koji je nastojao smanjiti fluktuacije između valuta zemalja članica.

Index.hr/ZDanasMARJANA BOTIĆ Svi...

Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javni poziv gradonačelniku...

read more

HRVATSKA NA SVJETSKOM...

Hrvatska je po konkurentnosti u 2018. godini pala za dva mjesta u odnosu na...

read more

MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr