fbpx

Napad na INA-ino postrojenje: “Bitno je ono što je pod zemljom”

TERORISTI Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem Amaq Newsa, njihovog propagandnog kanala.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

Prema navodima na društvenim mrežama, detonacija je uslijedila nakon što su ISIS-ovci na tom području postavili velike količine eksploziva. Snimkom eksplozije su se na društvenim mrežama pohvalili sami ISIS-ovci putem svoje agencije Amaq. Istim medijskim kanalom ISIS je poručio kako su postrojenje, koje je dnevno proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina, digli u zrak kako bi se osvetili sirijskom predsjedniku al-Asadu. ISIS u poruci poslanom preko agencije Amaq tvrdi da su napravili veliku štetu Asadovu režimu.

Index se za komentar situacije obratio naftnom stručnjaku Davoru Šternu, bivšem generalnom direktoru i članu Nadzornog odbora INA-e.

Štern: Sve iznad zemlje se da popraviti

“Nadzemlje takvih postrojenja je uvijek ugroženo, najvažnije je da se podzemne instalacije ne unište, bušotine i rezerve. Sve gore, iznad, to se da popraviti, pa sjetite se samo slika povlačenja u Kuvajtu… Ovo bi se dalo sanirati ako je nadzemno, može se to popraviti”, kazao je Štern za Index.

Na naš upit o tome kako gleda na eventualni razvoj situacije na tom području, s obzirom da je INA zbog sankcija EU-a Siriji prestala koristiti to postrojenje 2012. godine, kazao je kako se postrojenje u međuvremenu koristilo.

“Koliko ja znam, to postrojenje od 2012. godine nije korišteno od strane INA-e, ali to tamo radi i dalje. To je proizvodilo cijelo ovo vrijeme, za Siriju, pa ISIL, ovisno o tome kako je prelazilo iz ruke u ruku… Oni imaju svoje ljude tamo koji znaju upravljati time. Ovaj postupak dizanja u zrak je vjerojatno dokaz priznavanja gubitka u povlačenju”, zaključio je Štern za Index.
Index.hr/ZDanas