round image on layout top

Napad na INA-ino postrojenje: “Bitno je ono što je pod zemljom”

9. siječnja 2017. by urednik divider image

TERORISTI Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem Amaq Newsa, njihovog propagandnog kanala.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

Prema navodima na društvenim mrežama, detonacija je uslijedila nakon što su ISIS-ovci na tom području postavili velike količine eksploziva. Snimkom eksplozije su se na društvenim mrežama pohvalili sami ISIS-ovci putem svoje agencije Amaq. Istim medijskim kanalom ISIS je poručio kako su postrojenje, koje je dnevno proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina, digli u zrak kako bi se osvetili sirijskom predsjedniku al-Asadu. ISIS u poruci poslanom preko agencije Amaq tvrdi da su napravili veliku štetu Asadovu režimu.

Index se za komentar situacije obratio naftnom stručnjaku Davoru Šternu, bivšem generalnom direktoru i članu Nadzornog odbora INA-e.

Štern: Sve iznad zemlje se da popraviti

“Nadzemlje takvih postrojenja je uvijek ugroženo, najvažnije je da se podzemne instalacije ne unište, bušotine i rezerve. Sve gore, iznad, to se da popraviti, pa sjetite se samo slika povlačenja u Kuvajtu… Ovo bi se dalo sanirati ako je nadzemno, može se to popraviti”, kazao je Štern za Index.

Na naš upit o tome kako gleda na eventualni razvoj situacije na tom području, s obzirom da je INA zbog sankcija EU-a Siriji prestala koristiti to postrojenje 2012. godine, kazao je kako se postrojenje u međuvremenu koristilo.

“Koliko ja znam, to postrojenje od 2012. godine nije korišteno od strane INA-e, ali to tamo radi i dalje. To je proizvodilo cijelo ovo vrijeme, za Siriju, pa ISIL, ovisno o tome kako je prelazilo iz ruke u ruku… Oni imaju svoje ljude tamo koji znaju upravljati time. Ovaj postupak dizanja u zrak je vjerojatno dokaz priznavanja gubitka u povlačenju”, zaključio je Štern za Index.
Index.hr/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr