fbpx

Obilježavanje 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica

U nastavku obilježavanja 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., danas 22. siječnja 2017.g.,polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana je počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji. Treća gardijska brigada “Kune” došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.
Stoga su, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR i njihove braniteljske udruge. Potom su vijence i svijeće položili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Danijel Telesmanić-Did, saborski zastupnici Miro Bulj, Grozdana Perić i Davor Lončar, general Mladen Fuzul u ime Ministarstva obrane i načelnik Policijske uprave zadarske Neven Paškalin u ime Ravnateljstva policije, zadarski župan Stipe Zrilić ispred izaslanstava Županije zadarske, splitsko dalmatinske, šibensko-kninske, brodsko-posavske i ličko-senjske i predstavnici Grada Zadra, te predstavnici gradova i općina, kao i brojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeće kod spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. “Četvrta” je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica te time pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji. Uslijedilo je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-križu uz Maslenički most.
Nakon polaganja u crkvi u Jasenicama održana je misa zadušnica za sve poginule i nestale branitelje i civile, a potom su vijenci i svijeće položeni i kod spomenika poginulim pripadnicima HRM u Posedarju.

HRT/ZDanas