round image on layout top

Obilježavanje 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica

23. siječnja 2017. by urednik divider image

U nastavku obilježavanja 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., danas 22. siječnja 2017.g.,polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana je počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji. Treća gardijska brigada “Kune” došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.
Stoga su, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR i njihove braniteljske udruge. Potom su vijence i svijeće položili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Danijel Telesmanić-Did, saborski zastupnici Miro Bulj, Grozdana Perić i Davor Lončar, general Mladen Fuzul u ime Ministarstva obrane i načelnik Policijske uprave zadarske Neven Paškalin u ime Ravnateljstva policije, zadarski župan Stipe Zrilić ispred izaslanstava Županije zadarske, splitsko dalmatinske, šibensko-kninske, brodsko-posavske i ličko-senjske i predstavnici Grada Zadra, te predstavnici gradova i općina, kao i brojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeće kod spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. “Četvrta” je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica te time pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji. Uslijedilo je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-križu uz Maslenički most.
Nakon polaganja u crkvi u Jasenicama održana je misa zadušnica za sve poginule i nestale branitelje i civile, a potom su vijenci i svijeće položeni i kod spomenika poginulim pripadnicima HRM u Posedarju.

HRT/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr