round image on layout top

ORKANSKA BURA U DALMACIJI Crveno meteo upozorenje

4. siječnja 2017. by urednik divider image

Hrvatsku će narednih dana zahvatiti iznimno hladni val koji će do vikenda sniziti temperature zraka do -20 stupnjeva. Jak, olujni i orkanski vjetar znatno će pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Velebit i sjevernu Dalmaciju, Istru, Kvarner i Kvarnerske otoke i stupa na snagu večeras u ponoć.

Pored niskih temperatura upozorava se na olujnu i orkansku buru čija će srednja brzina biti od 45-95 km na sat, s najjačim udarima 110-185 km na sat. Niske temperature, vjetar i smrzavanja
Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla u Hrvatskoj se idućih dana očekuje razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom, kaže se.

Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje produljeno razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod ništice, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, ističe se u priopćenju.
U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15 °C, lokalno i do -20 °C, a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom. Vjetrovito vrijeme potrajat će sve do subote, kada se očekuje postupno smirivanje vjetra, kaže se i napominje da će uvjeti za poledicu i smrzavanje biti vrlo izraženi.
Prolazne oborine očekuju se na prijelazu sa srijede na četvrtak, te ponovno izglednije početkom sljedećeg tjedna. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka, napominje DHMZ.

Maksimum intenziteta hladnog vala predviđa se u petak i subotu, a postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna, zaključuje DHMZ.

DUSZ spreman

Jako niske temperature ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti, odgovorili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i dodali da su preko svojih područnih ureda kontaktirali čelnike žurnih službi koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta na svom području.
Svi područni uredi za zaštitu i spašavanje u kontaktu su s predstavnicima lokalne i područne samouprave te žurnih službi, kažu iz DUZS-a uz napomenu da je čelnicima žurnih službi skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer odnosno Zapovjedništvo civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom.

Upozorenja u slučaju jake zime

U slučaju jake zime DUZS upućuje građane da što manje borave na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, da prije izlaska na otvoreno slojevito obuku dovoljno toplu odjeću i obuću i ne zaborave zaštititi glavu i šake.
Također, građani bi trebali izbjegavati zaleđene vodene površine zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja, a u prostorijama koje nisu grijane ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone uliti tekućinu koja sprječava smrzavanje.

Upozorenja u slučaju snijega i poledice

U slučaju snijega i poledice vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta, a ako se led ne može očistiti, trebaju pločnike posuti sipinom.

Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu, poručuju iz DUZS-a i upozoravaju na opasnost od pada snijega i leda s krovova i drveća, zbog čega treba izbjegavati prolaženje i parkiranje vozila.

Također, DUZS savjetuje vozačima da temeljito očistite snijeg i led s vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu, te dodaju da je dobro otresti snijeg s voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova, kako bi spriječili njihovo oštećivanje i lom.
Na kraju iz DUZS-a upozoravaju građane da ne čiste neizolirane električne vodiče zbog smrtne opasnosti, te da je za čišćenje snijega s krova, ako ocijene da prijeti njegovo urušavanje, najbolje angažirati službe koje se time bave jer je čišćenje krova u takvim uvjetima opasan posao.

Ako ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani, a hitno trebate liječničku ili veterinarsku pomoć, bolničko liječenje, opskrbu neophodnim namirnicama ili energentima, nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći, poručuju iz DUZS-a.
(Hina)MARJANA BOTIĆ O...

Priopćenje Marjane Botić i Akcije mladih vezano uz luku Gaženica prenosimo u...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke ministra Olega Butkovića o koncesiji nad lukom Gaženica,...

read more

Svi će oni zaraditi...

Isti ljudi koji su stvarali zakon su izabrali američki Alix Partners za...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr