fbpx

Otvorena izložba radova za uređenje gradske tržnice

Jučer je u Arheološkom muzeju Zadar otvorena izložba natječajnih radova urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske tržnice. Izloženo je 28 radova koji su stigli na natječaj među kojima i pobjednika arhitekta Hrvoja Njirića i suradnika.

Naš rad nastavlja se na specifični mediteranski ugođaj i tradiciju kazao je Hrvoje Njirić:

Nečega što se uklapa u taj zadarski civilizacijski milje gdje mi prepoznajemo i antiku i srednjevjekovlje i talijanski racionalizam kao sve te nekakve slojeve s kojima smo željeli ući u neki dijalog radeći jednu takvu strukturu, a s druge strane limitirajući sebe na minimalni izričaj, na minimalni zahvat u prostoru.

Komentirao je i primjedbe zadarskih konzervatora na rad:

Pa je sam danas neformalno uspio s konzervatorima izmijeniti par riječi. Mislim da njihove primjedbe barem one koje sam čuo idu u smjeru ove druge kuće, zatvorene tržnice koje smo napravili kao isti sistem sa tržnicom, misleći da je to dobro da jednim udarcem riješimo dva zadatka. Niti žiri niti konzervatori ne misle da je to dobra ideja. Osobno mogu s time živjeti i možemo korigirati taj anketni dio zadatka da napravimo kuću koja je potpuno drugačija od same tržnice. To je za mene apsolutno prihvatljivo. Druga primjedba je da je u toj kući jedan dio izletio malo vani. To je za nas isto tako lako otkloniva primjedba. Mi ćemo korigirati to rješenje da bi ono bilo u skaldu sa smjernicama. – izjavio je Hrvoje Njirić.