fbpx

OTVORENJE U VELJAČI Gotova obnova Kneževe palače

Područje oko nje trebalo bi postati novo društveno, kulturno i turističko središte grada. Projekt vrijedan 44 milijuna kuna sufinanciran je iz europskih fondova s čak 36 milijuna kuna. Vrata će posjetiteljima otvoriti sredinom veljače.

Velik dio zadarske kulturno-povijesne baštine napkon je zasjao novim sjajem. Grad dobiva reprezentativan izložbeni prostor i koncertnu dvoranu.

Zadar dobija jedno srce kulturnog života grada, jedan dinamičan prostor koji treba živjeti i koji je kroz povijest živio kulturu grada na dnevnoj razini. – kaže Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU-a grada Zadra.

Kneževa palača godinama je oplemenjivala kulturni život grada. U njoj su bile knjižnica, glazbeno-baletna škola te koncertna dvorana. No teško je oštećena tijekom Domovinskog rata.

Pročulo se po gradu da je glazbena škola pogođena. Kad sam vidjela evo ježim se sve te razrušene stolice, klavire otvorene te lustere prekrasne iz beča koji vise pogođeni i ranjeni, pala mi je na pamet jedna stvar, ajmo napravit jednu baletnu fotografiju. I onda sam odlučila vezat baletne papučice u tom kršu i to je ispalo fenomenalno. – prisjeća se Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla.

Danas – potpuno drugačiji prizor. U ovim će prostorima mjesto za sebe moći pronaći brojne kulturne udruge te vrijedni eksponati Narodnog muzeja. Na katu će biti smješten i Muzej grada Zadra.

Prostorije su vraćene u prvobitni izgled, restauratori su odradili svoj dio posla posebice vezano za strop, stavljena je čak i pozlata na same štukature sa 24-karatnim zlatom u listićima. Projekt je okončan u 25 mjeseci, 24 je bilo zadano, još mjesec dana smo dobili prolongacije. – objašnjava Šime Erlić.

A pokraj obnovljene Kneževe, bolje dane sada čeka Providurova palača. Rezultati natječaja za sredstva iz europskih fondova očekuju se za nekoliko mjeseci. Jednoga dana ove bi dvije palače trebale biti povezane u jedinstvenu cjelinu.