round image on layout top

Ova poruka je bila prvi naš pokušaj da kontaktiramo izvanzemaljce

17. siječnja 2017. by urednik divider image

ASTROFIZIČAR Frank Drake 1974. godine došao je na ideju da se mogućim izvanzemaljcima pošalje poruka. Drake je pokrenuo suradnju s čuvenim Carlom Saganom da mu pomogne u sastavljanju poruke. Signal kojeg su sastavili poznat je kao “Arecibo message” jer je u svemir odaslan s radio teleskopa Arecibo u Puerto Ricu.

Naravno, poruka ne počinje s “Dragi vanzemaljci”, već je riječ o složenoj matematičkoj shemi koju bi eventualni vanzemaljci trebali moći dešifrirati.

Poruka je poslana prema clusteru M13 koji je udaljen oko 21.000 svjetlosnih godina, a nalazi se blizu ruba naše galaksije. Tamo se nalazi otprilike tri milijuna zvijezda.

Signal je odaslan 16.11.1974. godine, a sastoji se od 1679 binarnih znakova. U poruci se nalaze neke najosnovnije stvari koje bi eventualni vanzemaljci trebali znati o našoj civilizaciji. Tako se vanzemaljcima objašnjava sustav brojeva od jedan do deset, navode se atomski brojevi kisika, ugljika, dušika, vodika i fosfora, elemenata od kojih se sastoji DNA.

Nadalje, navedena je formula za šećere. Osim toga, poslana je grafička figura čovjeka u prosječnim proporcijama, a naveden je i broj ljudi na zemlji. Odaslan je i grafički prikaz Sunčeva sustava.

No, u cijeloj priči postoji jedan značajan problem. Naime, pretpostavlja se da bi moglo proći i do 25.000 godina do trenutka dok eventualni izvanzemaljci ne uhvate našu poruku. A onda još toliko dok ne primimo odgovor.
Index.hr/ZDanasRAVNATELJ LUČKE UPRAVE...

Povodomo dodjeljivanja koncesije nad lukom Gaženica, oglasila se i Lučka...

read more

PREDSJEDNIK HVIDRA-e...

U svjetlu najnovijih događanja oko prihvaćanja jedine ponude zakoncesiju u...

read more

SABORSKI ZASTUPNIK MIRO...

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj održao je danas stanku u Hrvatskom saboru o...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr