fbpx

Ova poruka je bila prvi naš pokušaj da kontaktiramo izvanzemaljce

ASTROFIZIČAR Frank Drake 1974. godine došao je na ideju da se mogućim izvanzemaljcima pošalje poruka. Drake je pokrenuo suradnju s čuvenim Carlom Saganom da mu pomogne u sastavljanju poruke. Signal kojeg su sastavili poznat je kao “Arecibo message” jer je u svemir odaslan s radio teleskopa Arecibo u Puerto Ricu.

Naravno, poruka ne počinje s “Dragi vanzemaljci”, već je riječ o složenoj matematičkoj shemi koju bi eventualni vanzemaljci trebali moći dešifrirati.

Poruka je poslana prema clusteru M13 koji je udaljen oko 21.000 svjetlosnih godina, a nalazi se blizu ruba naše galaksije. Tamo se nalazi otprilike tri milijuna zvijezda.

Signal je odaslan 16.11.1974. godine, a sastoji se od 1679 binarnih znakova. U poruci se nalaze neke najosnovnije stvari koje bi eventualni vanzemaljci trebali znati o našoj civilizaciji. Tako se vanzemaljcima objašnjava sustav brojeva od jedan do deset, navode se atomski brojevi kisika, ugljika, dušika, vodika i fosfora, elemenata od kojih se sastoji DNA.

Nadalje, navedena je formula za šećere. Osim toga, poslana je grafička figura čovjeka u prosječnim proporcijama, a naveden je i broj ljudi na zemlji. Odaslan je i grafički prikaz Sunčeva sustava.

No, u cijeloj priči postoji jedan značajan problem. Naime, pretpostavlja se da bi moglo proći i do 25.000 godina do trenutka dok eventualni izvanzemaljci ne uhvate našu poruku. A onda još toliko dok ne primimo odgovor.
Index.hr/ZDanas