round image on layout top

POVRATAK U PALAČU u Zadar stiže kontratenor Andreas Scholl

16. veljače 2017. by urednik divider image

U sklopu svečanog otvorenja Kneževe palače, u Zadar stiže kontratenor Andreas Scholl, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda današnjice.

Kontratenor Andreas Scholl, prozvan „glazbenim kraljem“ u svijetu klasične glazbe, održat će recital u Zadru.

Tko su kontratenori i čemu duguju status velikih zvijezda u svijetu glazbe? Zašto su tako traženi i u čemu je tajna njihove posebnosti? Otkrijte to u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača), u petak, 17. veljače u 20 sati. U Zadar je stigao kontratenor Andreas Scholl, koji rasprodaje najveće koncertne dvorane i operne kuće svijeta, poput njujorške Metropolitan opere. Andreasa Scholla, čiji raspon glasa u visini ženskog alta ne prestaje iznenađivati i oduševljavati publiku, prozvao je francuski Le Monde „glazbenim kraljem“ (Le roi Scholl). Kontratenorska, posebna draž takvim pjevačima najčešće otvara vrata barokne i općenito rane glazbe zbog tada popularnog repertoara koji su pjevali kontroverzni kastrati, poput Farinellija ili Senesina. Kontratenori danas (čije se tijelo ipak ne žrtvuje za umjetnost) posebni su umjetnici, čiji glasovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vrlo su cijenjeni i traženi u svijetu klasične glazbe. Andreas Scholl ostvario je brojne suradnje s najvećim svjetskim stručnjacima za ranu glazbu, među kojima i s Edinom Karamazovim, hrvatskoj publici dobro poznatim lutnjistom. Andreas Scholl i Edin Karamazov predstavit će zadarskoj publici intimistički i pitak repertoar renesansnih pjesama (John Dowland, Thomas Campion), zatim virtuoznih barokih djela (G. F. Händel, J. S. Bach) te tradicionalnih pjesama, prearanžiranih za ovu prigodu. Koncert će završiti suvremenim djelima živućeg kubanskog skladatelja Lea Brouwera.

Kontratenori su u klasičnom svijetu glazbe poput rock-zvijezda. Njihova sposobnost pjevanja specifičnom vokalnom tehnikom publiku fascinira i iznenađuje. Tu neobičnu ljepotu izvedbe ne može vam nitko prepričati, morate je čuti.

Koncert izravno prenosi Hrvatska radiotelevizija na Trećem programu.

Više informacija o koncertima i ostalim događanjima svečanoga otvaranja Kneževe palače možete pročitati na: www.kuzd.hrGAŽENIČKI CABARET

Upravno vijeće Lučke uprave Zadar dalo je u koncesiju Gaženicu Turcima....

read more

Kiša jučer zaposlila...

U Zadru u posljednja 24 sata palo je oko 39 litara kiše po četvornom metru....

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom odluke o odobrenju koncesije nad lukom Gaženica turskom ponuđaću,...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr