fbpx

RJEŠENJE UREDA DRŽAVNE UPRAVE Reno Sinovčić nije predsjednik županijske sportske zajednice – skupština je bila nezakonita!

Skupština Športske zajednice Zadarske županije (ŠZZŽ) na kojoj je za predsjednika izabran Reno Sinovčić poništena je jer nije održana u skladu sa zakononskim uvjetima. Sporna Skupština održana je 14. studenoga prošle godine, a Rješenje kojim se odbacuju njene odluke zbog neispunjavanja zakonskih uvjeta donio je Ured državne uprave u Zadarskoj županiji 17. veljače ove godine. Time su potvrđene javno izrečene sumnje gradskog vijećnika Akcije mladih Marka Pupića Bakrača da je Skupština ŠZZŽ održana u nelegalnim uvjetima i da je izbor Sinovčića posljedica nezakonitog postupanja.

Tragom Pupić Bakračevih izjava i na traženje USKOK-a zadarska je policija početkom godine pokrenula izvide koji, kako doznajemo od glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana, još uvijek nisu završeni. USKOK je zanimalo jesu li neki članovi Skupštine svoj glas za Sinovčića dali pod prisilom, odnosno je li prema pojedinim predstavnicima sportskih saveza i članica Skupštine koji su glasali za Sinovčića bilo ucjena ili prijetnji.

– Skupština je poništena, a rješenje Ureda državne uprave je konačno – kratko nam je potvrdio Željko Birkić, profesionalni tajnik ŠZZŽ koja ovakvu situaciju nije doživjela nikada prije u svojoj povijesti, od osnutka 1961. godine. Ne samo što su rezultati jedne Skupštine poništeni kao nezakoniti, već je u ŠZZŽ po prvi put ušao USKOK koji je izuzeo brojnu dokumentaciju.

Naime, Ured državne uprave je utvrdio da Skupština ŠZZŽ održana u studenom prošle godine nije imala potreban kvorum. Od ukupnog broja članica Saveza, njih 22, odluku o izboru predstavnika za izbornu sjednicu ŠZZŽ dostavilo je 16 članica, a na samoj sjednici pojavilo ih se deset. Međutim, od potrebnog broja nazočnih članova njih devet, na sjednici je bilo samo sedam članova s pravom glasa, budući da predstavnici Športskog saveza gluhih (Miki Savić), Kuglačkog saveza (Ivan Lulić) i Pikado saveza (Jure Jerak) nisu imali pravovaljane akreditacije, odnosno odluke tijela matičnih saveza o izboru predstavnika.

Budući da Skupština ŠZZŽ nije imala kvorum za pravovaljano odlučivanje, jer na sjednici nije bilo nazočno više od polovine ukupnog broja izabranih predstavnika Skupštine, a sjednica zbog toga nije odgođena za 15 dana, utvrđeno je da odluke donesene na spornoj skupštini nisu pravovaljane, pa tako ni odluka da Sinovčić bude predjednik ŠZZŽ.

Prema riječima tajnika Birkića nova Skupština na kojoj će biti birani predsjednik, izvršni i nadzorni odbor ŠZZD bit će sazvana u roku 90 dana.

ZDdanas/Zadarski.hr