fbpx

Više od 1,200 ljudi uživalo na završnom spektaklu Tuna, Sushi & Wine festivala

Više od tisuću i dvjesto Zadrana, gostiju i uzvanika na gala večeri u zadarskom „Arsenalu“ uživalo je u demonstraciji obrednog rezanja tune, egzotičnog Maguro Kaitai Showa, kao vrhunca trećeg izdanja petodnevnog „Tuna, Sushi & Wine festivala“. Slavni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji kojega u Japanu na televizijskom showu gleda 14 milijuna ljudi, uz pomoć sushi majstora Tomislava Begića i Terumi Miyake iz zagrebačkog „Ginger Sushija“, Okamoto Masahiroa iz splitskog sushi bara „Samurai“ i glavnog asistenta Kevina Ljošaja, učenika 3. razreda Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole u Zadru, rezali su tunu pripremajući je za izradu tradicionalnog sushija. Nekoliko tisuća najslasnijih sushi i sashimi smotuljaka nestalo je s pladanja u rekordnom roku, a u kasnijem dijelu programa posluženo je još toliki broj raznih manjih i većih delicija od tune u maštovitim kombinacijama.

Među uglednim gostima koji su do vrha napunili terasu „Arsenala“ bili su gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, general Ante Gotovina sa suprugom Dunjom, zadarski dožupan i novi kandidat HDZ-a a župana Zadarske županije Božidar Longin, kao i mnogi predstavnici partnera zadarskog festivala; NPO JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene, restorana, hotelskih tvrtki te brojnih grupa iz Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Gala večer vodio je Frano Ridjan, a nakon što je hrvatsku himnu i domoljubnu pjesmu „U boj! U boj!“ – uklopljenu u operu „Nikola Šubić Zrinski“ i naročito popularnu u Japanu – izvela japanska sopranistica Mayumi Kamei, u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Minami Kayoko uz zadarski jazz bend „Black Coffee“ te omiljeni i ekstravagantni Jacques Houdek.

Ovaj spektakl hrane, japanske kulture, okusa i mirisa orijentalne tradicije sljubljene s domaćom tunom i autohtonim zadarskim gastro proizvodima – zadarskim crnim tartufima, pršutom, vrhunskim vinima „Kraljevskih vinograda“ – podržali su 75 najboljih japanskih, hrvatskih i zadarskih chefova iz 26 restorana i hotelskih tvrtki, kao i učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole u Zadru. U medijskom smislu ovogodišnji TSWF je uz hrvatske i japanske, obišao i sve talijanske domove putem tiskanih medija, velikog broja objava na online news portalima te najavama o Zadru i festivalu na programu RAI-a i Berlusconijevog „Mediaseta“. Bio je to dio ciljane marketinške strategije Hrvatske turističke zajednice.

Treći hrvatsko-japanski gastronomski festivala organizirala je Turistička zajednica Grada Zadra uz podršku i suorganizaciju Grada Zadra, NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj i Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki.