fbpx

PUPIĆ BAKRAČ ODGOVARA JAKOVU SURAĆU Neka se Surać očituje PU Zadarskoj da li je taj novac ili dio tog novca završio u rukama Rena Sinovčića ?

Mogu razumjeti da se Jakov Surać nalazi u stresnoj situaciji te da reagira na emotivan način. Moja meta nije niti će biti Jakov Surać.

U aferi Ribar istražni organi utvrdili su postojanje 33 fiktivna ugovora o pozajmicama sveukupne vrijednosti 42,3 milijuna kuna.

Kada samu gradskom vijeću spominjao pozajmicu Jakovu Suraću od 100 000 kuna vjerovao sam da se radi fiktivnoj pozajmici kao što su bile i one u aferi Ribar te da taj novac nije završio u rukama Jakova Suraća . Prema iskazu Jakova Suraća pozajmica nije fiktivna nego stvarna i on je taj novac vratio. Od mene traži javnu ispriku za izrečene laži. Budući da se dokument o pozajmici pokazao vjerodostojnim znači da nisam lagao. Nisam optužio Jakova Suraća za pronevjeru tog novca budući da sam izrekao kako smatram da je novac uzeo netko drugi sumnjajući da se radi o fiktivnoj pozajmici. Od Jakova Suraća sam samo zatražio da ode u policiju i kaže istinu. To tražim i danas.

Pozajmica odnosno ugovor o kratkoročnom zajmu sklopljen je 20.07.2015 godine na rok od 30 dana s kamatnom stopom od 4% godišnje. Nije mi jasno kako se moglo nastaviti s praksom davanja pozajmica nakon uhićenja Rena Sinovčića i podizanja optužnica u tom postupku !? U ime zajmodavca NK Zadra ugovor je potpisao tadašnji Predsjednik uprave Sergije Dunatov. Prema uplatnici koju je priložio Jakov Surać je izvršio je uplatu 103 850 kuna ne 30 dana nakon odobrenja zajma kako stoji u ugovoru nego 16 mjeseci nakon odobrenja zajma, odnosno 29.11.2016 godine. Jakov Surać kaže da je Sergije Dunatov koji je u to vrijeme bio Predsjednik uprave Renov čovjek. Zbog toga se između ostaloga išlo u njegovu smjenu. Uzevši u obzir probleme oko povrata pozajmice i to da je tu pozajmicu odobrio Renov čovjek mene zanima da li je taj novac ili dio tog novca završio u rukama Rena Sinovčića ? O tome želim da se Jakov Surać očituje u PU Zadarskoj. To je sve što od njega tražim.
Što se tiče izražene sumnje Jakova Suraća da sam dokument dobio od policije mogu reći da ugovor o kratkoročnom zajmu nisam dobio od policije nego vlastitom istragom, preko svojih kanala. Moja suradnja sa MUP-om odvija se u zakonskim okvirima tj. isključivo na način da ja njima dostavljam dokumente a ne obrnuto te im potpomažem u istražnim radnjama.

Slažem se sa Jakovom Suraćem kada kaže da predstavnici Grada nisu vršili nadzor rada i financijskog poslovanja š.d.d čiji su većinski dioničari. Ne samo to, jednako su se odnosili prema javnom dobru, NK Zadru dok je bio udruga građana. Naprosto je nemoguće da nisu uočili tolike fiktivne ugovore, toliki odljev novca sa računa, falsificiranja potpisa niza osoba… Financijskim vještačenjem u sklopu istrage u aferi Ribar utvrđeno je da su od 2008 do 2014 godine uplate klubu iznosile 69,7 milijuna kuna a od tih sredstava 52,08% je isplaćeno Renu Sinovčiću i njegovim tvrtkama. Osobno sam u više navrata prije izbijanja afere pismenim putem upozoravao gradsku upravu na kriminalne radnje i izvlačenje novca iz NK Zadar. Nisu htjeli prstom mrdnuti. Ili ih nije bilo briga ili su prešutno odobravali ono što se tamo događalo. Slično je i sa KK Zadar. Gradsko vlasništvo i javno dobro kao da je kurvinsko.

Vijećnik u gradskom vijeću grada Zadra
Marko Pupić-Bakrač