fbpx

UN Tornado predala Gradu dokument i traži odgovore o stanju u KK Zadar

Poštovani, obavještavamo Vas da smo danas u Grad Zadar predali dokument sa pitanjima na koja tražimo odgovore – napisali su u četvrtak poslijepodne u dopisu predstavnici Udruge navijača Tornado Zadar.

Dokument smo predali u 30 primjeraka (za svakog gradskog vjećnika po 1 primjerak) te se nadamo da će se pitanja naći sutra na sjednici gradskog vijeća ispred svakog od vjećnika. Nadamo se da ćemo na naša pitanja dobiti odgovore, kako od vladajućih, tako i od oporbenih vjećnika – stoji u dopisu Tornada poslanom našem portalu, a mi u cijelosti objavljujemo sadržaj dokumenta koji su Tornadovci danas predali Gradskoj upravi:

„S ciljem nastavka borbe za transparentan i efikasan klub koji će okupljati ljude oko sebe, a ne biti negativan primjer svima oko sebe, smatramo da trenutno vodstvo kluba (NO i direktor) nema nikakav kredibilitet da nastavi obavljati tu časnu i odgovornu funkciju. Smatramo da je naše legitimno građansko pravo da postavimo pitanja bazirana na prihvaćenom Planu predstečajne nagodbe, Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu kluba. Pitanja postavljamo svim zastupnicima u Gradskom vijeću (oporbe i vladajućih), gospodinu gradonačelniku kao osobi koja je postavila ljude koji predstavljaju interese grada u NO kluba, gospodinu predsjedniku NO-a Darku Kasapu i direktorima Borisu Skroći i Branku Skroči.

Financije

Da li je bruto trošak igrača i prvog trenera u skladu s planom te da li se poštuje naputak da klub ne broji više od 12 igrača s profesionalnim ugovorima?

– str. 25/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Kakav je status otplate duga dobavljačima i zaposlenicima koji je sklopljen po principu otplate duga u 8 godina s počekom od 1 godine?

– str. 11/56 ‘Plana financijskog restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Da li je u postojećem trenutku KK Zadar nelikvidno društvo s ispunjenim uvjetima za stečaj? Da li u ovom trenutku kasni s plaćanjem više od 60 dana u visini 20% ukupnih godišnjih obveza?

– str. 18/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Da li se poštuje fiskalna disciplina i pravilno planiranje troškova?

– str. 27/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘; str. 9/56 ‘Plana financijskog restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Da li su se izdaci za radnu zajednicu prilagodili novim okolnostima kao što je planirano predstečajnom nagodbom (mjesečni trošak na zaposlenike smanjen na cca. 100.000kn)? Da li se poštuje plan godišnjih bruto troškova za radnu zajednicu od 1.2 mil kn? Koliki je taj trošak zapravo?

– str. 9/56 ‘Plana financijskog restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘; str. 24/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Da li je budžet ekipe iz sezone 2013/14 prešao 4,5 mil kn s uključenim troškovima igrača pod profesionalnim ugovorima i prvog trenera. Za sezone 2014/15, 2015/16, 2016/17 je planirana potrošnja od 4 mil. Kn, kakav je status ovogodišnjeg budžeta?

– str. 27/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

U predstečajnom planu je predstavljen plan novčanog toka do 2017. godine, molimo direktora i Nadzorni odbor da prezentira javnosti trenutno stanje novčanog toka i plan za budućnost

– str. 9/56 ‘Plana financijskog restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Kakav je status planiranog preseljenje ureda iz Jazina na Višnjik kako bi se smanjili fiksni troškovi?

– str. 8/56 ‘Plana financijskog restrukturiranja KK Zadar s.d.d.‘

Zakonski akti/Statut/Obaveze Nadzornog odbora Kad je zadnji puta sazvana Skupština kluba i tko su članovi NO-a u klubu? Opravdano sumnjamo da je prošlo više od 8 mjeseci od kraja poslovne godine kad se zakonski trebala najaviti i održati skupština na kojoj bi se prihvatio godišnji izvještaj koji je prihvatio NO.

(Zakon o trgovačkim društvima, čl. 277) – “Glavna skupština se mora održati u prvih osam mjeseci poslovne godine.”;

Da li igdje na internetu postoji poziv na Glavnu skupštinu kao i obavijest o sazivu iste u 2016., što je i zakonski propisano? Zadnja skupština se održala 30.09.2015. prije 17 mjeseci.

(Zakon o trgovačkim društvima, čl. 280a)) – Poziv mora biti objavljen na webu i mora uključivati sav materijal i podatke o dionicama i udjelima dioničara

Što ovako amaterski organiziran i vođen KK Zadar nudi potencijalnim sponzorima i da li je ikakva ideja iz plana predstečajne nagodbe na tu temu ispunjena?

– str. 41/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Zašto javnost ne zna koliko je klub prodao sezonskih ulaznica i koliko je knjigovodstveno zaradio novca od prodaje redovnih ulaznica u proteklim sezonama od kada je prihvaćen plan predstečajne nagodbe?
Zašto ne postoji kampanja za prodaju sezonskih ulaznica? U planu je naglašeno da su među ostalim prioritet povećanje i efikasna prodaja ulaznica i marketing kluba!

– str. 51/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

S obzirom na to da je Nadzorni odbor nepotpun, predstavlja li to kršenje Statuta kluba? Tko je zamijenio bivšeg ministra Nakića u NO dok je isti bio u hrvatskoj vladi?

Da li se poštuje plan izvještavanja, da li struka KK Zadar jednom mjesečno izvještava Nadzorni odbor o stanju u klubu (sportski i operativni dio). Ako se poštuje obveza izvještavanja i obveza suglasnosti Nadzornog odbora prilikom utvrđivanja organizacije i poslovne politike Društva (po Statutu), kako je moguće da trenutni sastav Nadzornog odbora kluba godinama tolerira i podržava amatersko vođenje kluba, netransparentnost, krive poteze i loše rezultate?

– str. 25/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Kako Nadzorni odbor daje povjerenje osobama koje ne posjećuju utakmice kluba na čijem su čelu (Boris) i koji ne znaju baratati osnovnim matematičkim pojmovima (Branko, koji kaže da je, iako teoretski nemoguće, budžet smanjen za 350%)

– Izvor: “U pet godina naš je budžet za 350% smanjen što se tiče prve momčadi, a to je u okviru u kojemu ja radim. Stavite se u moju poziciju, da vam kućni budžet smanje za 350% bili vi jednako kvalitetno živjeli i preživljavali te dane koje imamo mi sad. Ako ne vjerujete u ove podatke ja ću ih donijeti u klub.”

Marketing i komunikacija

Kakav je status nikad objašnjene suradnje s dobavljačem/kupcem koji stihijski prodaje artikle KK Zadar u trgovačkom centru SuperNova; kakve koristi klub ima od toga?!

– str. 39/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Da li je išta učinjeno po planu organizacije prodaje hrane i pica u dvorani za vrijeme utakmice (alkoholna pica do 6% alkohola na utakmicama niskog rizika)?

– str. 38/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Što je učinjeno po pitanju otvaranja “Fan shopa” s kolekcijom artikala s motivima KK Zadar koji je direktor nekoliko puta neuspješno najavljivao?

– str. 40/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

U planu predstečajne nagodbe opisuju se marketinške aktivnosti koje će klub poduzeti ne bi li povećao posjete na utakmicama (kampanje najave utakmica, Zadar TV, posjeti školama itd.), da li se to provodi?

– str. 45/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Kakva je generalna marketinška strategija kluba i kakve se aktivnosti provode da bi se održala vrijednost samog branda koja je u opadanju?

– str. 28/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Budući da se NO kluba i direktor žale na “nerazumijevanje” i “destruktivne sile”, što su učinili po pitanju pravodobnog informiranja javnosti o politici kluba i o putu gdje klub ide tj. gdje želi biti? Dugogodišnji predsjednik NO kluba je u zadnjih 6 godina samo dva puta dao intervju za novine (18.06.2014. i 21.11.2012. – Zadarski list: Sportski direktor će i nakon preoblikovanja ostati Branko Skroče. – Apsolutno. Što se Grada Zadra, kao većinskog vlasnika tiče, Branko Skroče ima punu potporu. Moje je skromno mišljenje da radi jako dobar posao. Imamo dobro složenu momčad, u skladu s mogućnostima, koja je na dobrom putu da ispuni zadani cilj, ostanak u ABA ligi. To je, uz financijsku konsolidaciju kluba, ključ ove sezone.)

Sportsko-organizacijski dio

Zašto nije osnovana B ekipa kao što je predviđeno u operativnom planu upravljanja klubom gdje bi juniori KK Zadra igrali B1 ligu? – “Cilj tog projekta je povećanje broja kvalitetnih utakmica juniorske selekcije i dodatni prostor za dokazivanje mladih igrača koji će biti pod nadzorom Kluba.”

– str. 24/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Na početku sezone, tadašnji trener g. Ante Matulović na službenim stranicama najavljivao je momčad sastavljenu od domaćih igrača, uz izjavu, citiramo “S obzirom na trenutnu financijsku situaciju koja je svake godine sve teža, moramo se jednostavno okrenuti svom omladinskom pogonu i trebamo vjerovati u naše igrače jer je Zadar uvijek bio rasadnik košarkaških talenata.” Što se dogodilo s takvom politikom? Zašto nitko u klubu godinama nije odgovoran za svoje procjene i odluke?

– LINK: http://www.kkzadar.net/vijest/2016-07-25/matulovic-sastavit-cemo-momcad-vecinom-od-domacih-igraca

Budući da sportski direktor u medijima ponavlja kako je “baza premalena i da se djeca danas zabavljaju na Playstationu” (opet u kontradikciji i suprotno onom što je izjavio prvi trener na početku sezone 2016/2017, što samo svjedoči o manjku promišljanja na temu), što je isti učinio u zadnjih 6 godina da to promjeni? Da li je KK Zadar na ikakav sustavan način uključen u promidžbu košarke i da li vodi brigu o tome koliko djece se u Zadru bavi košarkom? Napominjemo da je baš u dobu “Playstationa” hrvatska košarka je u zadnjih 6 godina iznjedrila mnoge talente i osvojila medalje u omladinskim kategorijama. Kakav je uopće status direktora Branka Skroče u klubu, kad mu je produžen ugovor i na temelju čega?

– str. 49/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

U koliko omjeru je ukupan budžet alociran u omladinski pogon kluba, s obzirom na jednoglasni fokus ljudi u klubu na taj segment?

Kako to teče jedan proces scoutinga i dovođenja novih igrača u KK Zadar? U planu sistematizacije novih radnih mjesta je definirano mjesto skauta u klubu. Tko je ta osoba I kakve su njene odgovornosti I rezultati rada?

– str. 24/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Kako ocjenjuju povrat na investiciju u desetke igrača i trenera koje bira NO prema statutu, a kojima je Zadar poslužio kao usputna stanica u karijeri?

Statut kluba – Nadzorni odbor, čl. 28-32: NO mora odobriti svaki ugovor veći od 500.000 kn ili duži od 18 mjeseci; NO bira trenera i voditelja omladinske škole

Etika

Da li je napravljen i stavljen u korištenje “kodeks ponašanja igrača i djelatnika kluba”?

– str. 45/56 ‘Operativnog plana restrukturiranja KK Zadar s.d.d.

Zašto se direktor KK Zadra Boris Skroće ne pojavljuje na svim domaćim utakmica KK Zadra, što mu je dužnost i glavni posao?

Statut: Nadzorni odbor, čl. 28-32: „NO imenuje i opoziva Upravu“

Da li nam sportski direktor Branko Skroče i dalje posjećuje sportske kladionice?

– 24sata 27.02.2014. – Odem ponekad u kladionicu i ja, baš kao i ostali ljudi koji vole sport, uplatim listić za deset kuna, ali ne više od toga. Ne živim od klađenja!

Njegovi sugrađani, koji su nam poslali fotografiju, smatraju da to nije prikladno, ali on ne vidi ništa loše u tome…

– Najvažnije je da klub za koji radim, u ovom slučaju Zadar, nikad nije na mojem listiću. To mogu potvrditi i djevojke koje primaju uplate u kladionici – tvrdi Skroče.

Košarkašima Zadra u svakom slučaju ne bi loše došla koja kuna za pojačanja. Posljednji su na ljestvici regionalne ABA lige s čak devet uzastopnih poraza i očekuje ga vrlo neizvjesna borba za ostanak u tom natjecanju“.

Dokment je potpisan sa „UDRUGA NAVIJAČA TORNADO ZADAR“