fbpx

ZA RADNICE U TRGOVINI – PROTIV NOVOG ROPSTVA U Zadru se danas mirno prosvjedovalo

Pod geslom – Za radnice u trgovini – protiv novoga ropstva – u Zadru se danas mirno prosvjedovalo u organizaciji Novog sindikata i Sindikata TEHNOS, te novoformirane građanske prosvjedne inicijative. Sve je potaknula afera „dvije fete pršuta”.

Zbog dvije fete pršuta bez znanja poslodavca, Suzana Šešo dobila je izvanredni otkaz nakon desetljeća rada: Kako danas živim? Preživljavam. Roditelji od mirovine od 2500 kuna me hrane, i samo osnovne higijenske potrepštine. Nastavljam borbu, uložena je žalba i nadamo se najboljemu.

Za loše stanje, kako tvrde prosvjednici, radnih, ženskih i općenito građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj osim pojedinih bešćutnih poslodavaca odgovorni su sudovi i politike vladajućih – poručeno je iz prosvjedne povorke koja se zaustavila i pred zgradom suda mirno prosvjedujući uz vagu s natpisom „pokvareno”. Marjana Botić iz Akcije Mladih: Budući da ne možemo naći nikakvo uporište u tome da netko u RH 2017. godine za vrijednost manju od dvije kune može dobiti izvanredni otkaz dok svaki dan svjedočimo milijunskim pronevjerama, krađama kojima vrijeđaju naš intelekt, naše humano uopće gledanje na ovo društvo i onda nam tumače da je to zakon, da se treba poštivati presunkcija nevinosti i slične stvari dok ovdje u ovom slučaju vidimo tko nije politički zaštićen mora zapravo proći kalvariju.

Na Narodnom trgu aktivisti i sindikalisti dijelili su simbolično sendviče s dvije fete salame.

Naime o čemu se ovdje radi. Tražiš, nađeš grešku, daš otkaz zbog ničega i onda čovjek mora otići bez otpremnine, bez prava na burzu, bez ičega i onda će se nakon nekoliko mjeseci naći osobu koja će ti taj isti posao možda malo slabije kvalitete ali raditi za tisuću i pol ili dvije tisuće kuna manje – poručio je Tomislav Kiš iz Novog sindikata s prosvjedne šetnje u Zadru.

HRT/ZDanas