fbpx

HYPO AFERA Uz bivšeg generala Zagorca u Austriji na dvije godine osuđeni i poslovni partner te lihtenštajnski odvjetnik Zdenka Zrilića

Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec osuđen je u srijedu na zemaljskom sudu u Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog pronevjere kredita banke Hypo Alpe Adria, javljaju austrijski mediji. Pored Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i poslovni partner Zdenka Zrilića te bivši član uprave banke Hypo-Alpe-Adria Guenter Striedinger. Odvjetnik Gerald Hoop iz Lihtenštajna koji je djelovao kao povjerenik između Zagorca i Hypo banke osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno. Odvjetnik Hopp inaće zastupa sve tvrtke Zdenka Zrilića u Lihtenštajnu.

Gunter Stredinger i Gerhard Suss, nekadašnji prvi čovjek Hypo Consultantsa i kum Zdenka Zrilića, nakon što su morali otići sa pozicija, postali su glavni menadžeri tvrtke Rubicon AG iz Klagenfurta. S nekretninama su poslovali u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Poreču, a najveću podružnicu imali su u Zadru, gdje je projektima upravljala tvrtka-kćer Templaris d.o.o., registrirana na adresi Gaženička cesta bb. Internet stranica tvrtke Rubicon AG u međuvremenu je nestala sa interneta, a tvrtka Templaris d.o.o. preimenovana je u Rubicon invest d.o.o. Kao direktor i član uprave, nakon Zdenka Zrilića te njegovog vozača Zorana Kasapa, danas je Grga Zrilić, sin Zdenka Zrilića. Kao vlasnik tvrtke danas je upisana tvrtka Tampa d.o.o. u kojoj je direktor Zdenko Zrilić.

“Zagorec i Striedinger su kao počinitelji i lihtenštajnski odvjetnik kao sudionik u kaznenom djelu kroz pronevjeru brojnih kredita Hypo Alpe Adria banku oštetili za 17,68 milijuna eura”, rekla je sutkinja Michaela Sanin obrazlažući presudu na kraju procesa koji je trajao 14 mjeseci.

U obrazloženju presude se govori o “prekomjernom financiranju” kroz kredite te o “prisvajanju” prekomjernih iznosa od strane Vladimira Zagorca.

Prema riječima državnog odvjetnika Roberta Riffela, Zagorec je za potrebe ulaganja u projekte s nekretninama u Hrvatskoj preko zaklada u Lihtenštajnu podigao ukupno kredita u iznosu od 49,43 milijuna eura.

“Ovi krediti su bili nerazmjerno veliki i stoga gospodarski potpuno neopravdani jer su bili namijenjeni fiktivnim i precijenjenim zemljištima”, rekao je državni odvjetnik Riffel u završnoj riječi.

Razliku između stvarne otkupne cijene zemljišta i nekretnina i one prikazane banci Zagorec je, kako se navodi, “sustavno” zadržavao za sebe.

Konkretno je, kako navodi državni odvjetnik a prenose austrijski mediji, hrvatska tvrtka Vladimira Zagorca djelovala kao kupac a njegove “zakladne strukture” u Lihtenštajnu kao prodavač što se u njemačkom pravnom rječniku naziva kao “posao sa samim sobom”.

Kako se objašnjava u presudi, Striedinger je kao visokopozicionirani menadžer banke Zagorcu pomagao u ostvarivanju ovih kreditnih poslova.

Odvjetnica Vladimira Zagorca, Ksenija Vržina odbacuje navode iz presude te je najavila žalbu na presudu koja time nije pravomoćna.

“Moj klijent nije mogao zbog jezične barijere vršiti utjecaj na Striedingera i nije se obogatio kroz ove poslove”, rekla je Vržina kako prenosi javni servis OERF.

Zagorec je u Hrvatskoj zbog zloupotrebe položaja osuđen na sedam godina zatvora u aferi Dragulji gdje ga se teretilo da je odlazeći s dužnosti pomoćnika MORH-a odnio dragulje čija je vrijednost bila najmanje pet milijuna dolara.

ZDdanas