fbpx

Sajam poslova još jednom spojio ponudu i potražnju

Zanimaju me tehničke škole – kazao nam je osmaš iz Poličnika koji je na Sajmu poslova Zadarske županije prave informacije dobio od učenika i profesora Strukovne škole Vice Vlatkovića. To je samo jedan od kontakata koji su ostvareni na današnjem Sajmu.

Sandra Vukić, ravnateljica zadarskog ureda Zavoda za zapošljavanje navodi koji se poslovi trenutačno najviše traže: To su struke kao što su kuhar, konobar, pomoćni radnici u ugostiteljstvu, sobarice, a uz to trgovina traži dosta prodavača na sezonskim poslovima.

Podsjeća i kako s ciljem uravnotežavanja ponude i potražnje na tržištu rada Zavod nudi obrazovanje odraslih : U 2017. nudimo sva pomoćna zanimanja u ugostiteljstvu, wellnes terapeut, zanimanja u građevini koja su traženja. Za vrijeme obrazovanja nezaposleni imaju plaćen prijevoz i novčanu pomoć dok traje obrazovanje. Pozivamo sve nezaposlene da se uključe u programe kojih je zaista puno – poručuje Sandra Vukić.

Iako ih je ove godine bilo malo jer su u tijeku uskrsni praznici, osmaši su u Arsenalu tražili detalje o pojedinim smjerovima željenih srednjih škola. Zato je tu bila ekipa iz zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića. Učenik Jakov Šužberić nam predstavlja svoju školu:

Ovdje predstavljamo naš dron, 3D printer, to su napravili naši učenici, sami smo složili i isprogramirali. Naša škola je odličan izbor zato što je to zanat , siguran sam da će svi koji je odaberu nešto znati raditi u budućnosti, imati podlogu za bilo što što se tiče elektronike i strojarstva, računarstva, strukovnog rada. Imamo dosta praktične nastave, naučit će slagati i rastavljati, struju, ampere, voltažu i nakon škole će sigurno naći posao – tvrdi Jakov.

Na sajmu ima i poslodavaca, među 50 izlagača nalazimo i predstavnike jednog trgovačkog lanca: Tražimo prodavače, skladišne radnike, vozače C kategorije i diplomirane ekonomiste. Ovdje smo svake godine, ljudi dolaze, predaju životopise, poslije ide selekcija i neki kandidati i nađu posao u našoj firmi.

10. Sajmu poslova nazočio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar koji je govoreći o Vladinim mjerama poticanja zapošljavanja istaknuo kako je za provedbu programa “Od mjere do karijere” osigurano milijardu i pol kuna, a na području Zadarske županije ovim je mjerama od početka godine obuhvaćeno preko tisuću korisnika, naglasio je Lončar.