fbpx

SRAMOTNO Katastrofalan pad medijskih sloboda u Hrvatskoj

Sloboda medija nikad nije bila više ugrožena, upozoravaju Reporteri bez granica (RSF), objavljujući najnoviju rang listu zemalja po slobodi medija. Posebno se to odnosi na Hrvatsku koja je u odnosu na prošlu godinu na ljestvici pala velikih 11 mjesta i sad drži 74. mjesto od 180 analiziranih zemalja.

Za usporedbu, susjedna Bosna i Hercegovina je na 65. mjestu i napredovala je tri mjesta, dok je Srbija na 66. mjestu i pala je sedam mjesta. Čak je i Mađarska ispred Hrvatske na 71. mjestu, iako je i ona pala za četiri mjesta.

U svojem kratkom objašnjenju, Reporteri bez granica ističu da se novinari u Hrvatskoj koji istražuju organizirani kriminal ili ratne zločine suočavaju s kampanjama uznemiravanja.

„Kleveta je kriminalizirana, a uvreda Republike, njezinog grba, nacionalne himne ili zastave je kažnjivo do tri godine zatvora. Što je još gore, institut sramoćenja je kriminailiziran od 2013. godine“, primjećuju u RSF.

Nisu propustili ni spomenuti političku kontrolu nad uređivačkom politikom javne radio-televizije pa navode da slučaj Hrvatske radio-televizije ugrožava medijske slobode i medijsku neovisnost u zemlji. „Hrvatski parlament je otpustio generalnog direktora HRT-a u ožujku 2016. godine i imenovao vršitelja dužnosti koji je nastavio udaljavati ili premještati oko 70 novinara i urednika, što je dio kritičara nazvao ideološki uvjetovanom „čistkom“.

Na ljestvici su posebno pale zemlje s autoritativnim režimima, poput Poljske, koja zauzima 54. poziciju i pala je za sedam mjesta, što ipak je još uvijek bolje od Hrvatske.

„Ovaj rezultat nije nikakvo iznenađenje jer se događa upravo ono na što Hrvatsko novinarsko društvo stalno upozorava i pokušava spriječiti“, kaže Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND). Upozorava da nije samo izvještaj RSF-a zabrinjavajući za slobode medija u Hrvatskoj, nego su slična upozorenja u posljednih godinu dana dolazila iz niza međunarodnih novinarskih organizacija, povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava te Ujedinjenih naroda. I nije to ono što je jedino loše, nastavlja Leković, nego je kratkoročno i dugoročno iznimno štetno što Vlada ignorira ovakva ozbiljna upozorenja iz svijeta.

„Više puta smo tražili da premijer primi delegaciju HND-a, ali on to nikad nije učinio nego nas je usmjeravao na resorno Ministarstvo kulture. Tamo smo izložili probleme, ali Ministarstvo ne radi ništa po tom pitanju i pomaka nema. Nemamo, doduše, više ekstremnog premijera ili ministra kulture, ali je rezultat, na žalost, isti“, zaključuje Leković.

Izvještaj RSF-a pokazuje da medijske slobode u cijelom svijetu nikad nisu bile ugroženije, a ovaj najsvježiji izvještaj usredotočio se na vodeće svjetske demokracije, smještene posebice na Zapadu, u kojima se medijske slobode urušavaju naočigled.

Najslobodniji dio svijeta za rad medija je tradicionalno Skandinavija, koju predvodi Norveška na prvom mjestu ljestvice, a slijede Švedska, Finska i Danska, a sve završava s Njemačkom, što se tiče zemalja koje poštuju novinarske slobode.

Međutim, u dojučerašnjim modelima demokracije mediji su sve ugroženiji, što dodatno otežava medijske slobode u duktaturama, autoritarnim režimima i zemljama u tranziciji, koje predvodi Sjeverna Koreja na dnu ljestvice.

Prisluškivanja i kršenje prava na anonimnost izvora pridonijeli su padu medijskih sloboda u dojučerašnjim modelima demokracije, koje uključuju SAD, koji je pao dva mjesta i sada e nalazi na 43. poziciji, ili Velikoj Britaniji koja je pala dva mjesta i nalazi se na 40. mjestu. U razvijenim demokracijama bilježi se i sve agresivniji nastup prema novinarima, a u Njemačkoj su novinari suočeni s prijetnjama pripadnika radikalne desnice, uz prisluškivanje tajne službe BND. Slično je i u Francuskoj, u kojoj je i zabilježeno da poduzetnici preuzimaju medije kako bi širili vlastiti utjecaj.

„Stopa u kojoj se demokracije približavaju prekretnici zabrinjavajuća je za sve koji shvaćaju, ukoliko sloboda medija nije osigurana, da niti jedna sloboda nije zagarantirana. Gdje će nas ova silazna spirala odvesti?“, dramatično se zapitao Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.

Izvor: Forum.tm