fbpx

ZADARSKI TAKSISTI Uber nam ispred nosa kupi putnike

S početkom letova niskotarifnih kompanija, na zadarskoj Zračnoj luci svake godine iznova se razbuktaju stari problemi. Taksisti, koji godišnje Općini Zemunik plaćaju 11 tisuća kuna za licence, bijesni su na vozače Ubera, koji im, doslovno pred nosom otimaju putnike.

Desetak je minuta do slijetanja zrakoplova, pa se i stajanka za taksi vozila polako puni prijevoznicama. Mahom ovogodišnji dobitnici nagrade Ponos Hrvatske. Dok po nama pada kiša, taksisti se više od uvjeta rada žale, kako kažu, na nelojalnu konkurenciju – odnosno Uber. Oni rade više puta dnevno, uzmu nam minimalno deset vožnji. Ne plaćaju nikakvu koncesiju, a mi plaćamo 11.000 kuna po vozilu. Oni dođu tu, i ako ljudi imaju aplikaciju, naruče ih, no ih pokupe bez ikakvih problema i voze, a mi tu stojimo u redu bez vožnje, kaže nam Mate. Osim što su bijesni na takvu konkurenciju, smeta ih i što se veliki Uberovi reklamni panoi nalaze u zgradi terminala Zračne luke Zadar. Zanima nas u kakvom je to kontekstu, budući da je i ministar prometa izjavio da ta firma ili grupa ilegalno radi na čitavom prostoru Hrvatske, dodaje Ante.

Nikola Barać, službenik za informiranje Zračne luke pojašnjava kako je riječ o zakupljenom reklamnom prostoru. Riječ je o zakupljenom oglasnom prostoru i zadarska Zračna luka nema nikakav drugi poslovni odnos s Uberom. Osim toga odbacujemo sve druge insinuacije da bi Zračna luka Zadar mogla nekome dozvoliti ili zabraniti obavljanje taksi-usluga, ističe Barać. Za to su, naglašava, zadužene neke druge institucije. A iz Ministarstva prometa odgovaraju na naš upit kako je Uber u Hrvatskoj registriran za marketinške aktivnosti nizozemskog Ubera vlasnika elektronske aplikacije za povezivanje prijevoznika. To, ističu u ministarstvu, nije u njihovoj nadležnosti. Priopćenje Ministarstva prometa donosimo u cijelosti:

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz inspekcijski nadzor utvrdilo je da na području Republike Hrvatske posluje tvrtka UBER CROATIA d.o.o., koja je registrirana i ima sjedište u Republici Hrvatskoj, a čija je isključiva zadaća obavljati marketinške aktivnosti promocije i reklamiranja u ime i za račun svog vlasnika, tvrtke UBER B.V. sa sjedištem u Nizozemskoj. Pritom valja napomenuti da je Nizozemska tvrtka ujedno vlasnik elektronske aplikacije za povezivanje prijevoznika (partnera – vozača UBER-a) i putnika te ima ovlast koordinacije svih operativnih postupanja s predmetnom aplikacijom, dakle, nadzor nad zakonitošću poslovanja predmetne tvrtke kao poslovnog subjekta nije u resrorskoj nadležnosti ovog Ministarstva, no, obzirom da je činjenica kako zahvaljujući spomenutoj programskoj aplikaciji partneri – vozači pronalaze korisnike kojima pružaju prijevoznu uslugu, a budući da takvu vrstu prijevoza obavljaju suprotno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Inspekcija cestovnog prometa prema tim vozačima – partnerima izriče sankcije zbog obavljanja javnog prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu bez licencije, dakle, suprotno odredbama članka 14. stavka 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Istima se izriču odgovarajuće prekršajne sankcije te upravne mjere privremenog isključenja vozila iz prometa, kao i privremene zabrane obavljanja protuzakonite djelatnosti (obavljanja prijevoza putnika bez licencije). Dakle, rečena praksa i dalje je u provedbi, odnosno, inspektori nadležne Uprave prometne inspekcije postupaju prema svim vozačima jednoobrazno, bez razlike, uključujući i vozače – partnere tvrtke UBER Croatia d.o.o., a sankcije se primjenjuju u slučajevima utvrđenih nedostataka te nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi.

Nadalje, predstavnici Ministarstva u nekoliko navrata primili su predstavnike hrvatskih taksi udruženja na njihovu inicijativu, na temu rada partnera – vozača UBER-a u Hrvatskoj, na kojima su redovito razmjenjivane sve aktualne i relevantne informacije u svezi postupanja nadležnih uprava unutar Ministarstva, dakle, nema govora o tome da taksisti nisu informirani i da nemaju saznanja o postupanjima resornog Ministarstva u cilju nadzora nad poštivanjem pozitivnih zakonskih odrebi, a mogućnost dodatnih razgovora po tom pitanju sa predstavnicima autotaksi prijevoznika uvijek je otvorena i moguća, stoga nema objektivnih razloga za prigovor na službena postupanja u okviru djelokruga resornog Ministarstva.

Što se tiče iznalaženja zakonskog rješenja u cilju usklađivanja uvjeta na tržištu prijevoza putnika napominjemo da su predstavnici hrvatskih autotaksi prijevoznika ujedno i članovi Radne skupine za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, za područje prijevoza putnika osobnim automobilima. Radna skupina počela je s radom u zadnjem tromjesečju 2016. godine i kroz njen su rad sva hrvatska taksi udruženja informirana o svim aktualnostima i postupanjima Ministarstva u tom smislu. Prilikom oformljivanja Radne skupine resorno Ministarstvo uputilo je poziv svim komorama i strukovnim udrugama da delegiraju svoje članove u Radnu skupinu, sa ciljem cjelokupnog sagledavanja svih problema i mogućih različitih pogleda na prijevozno tržište Republike Hrvatske, a kako bi se jamčilo isto tako kvalitetna izrada konačnog nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu u području reguliranja obavljanja prijevoza putnika osobnim automobilima. Kako je UBER CROATIA d.o.o. član Hrvatske udruge poslodavaca, predstavnik iste tvrtke imenovan je u predmetnu radnu skupinu (predstavnik UBER-a delegiran je od strane HUP-a), gdje će imati priliku, kao uostalom i svi drugi zainteresirani, iznijeti svoja stajališta i prijedloge. Na koncu ukazujemo na činmjenicu da će rezultat rada Radne skupine u formi predloženih mogućih izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu biti predmetom cjelovite javne rasprave u zakonodavnoj proceduri, gdje će uz sve članove Radne skupine svoje primjedbe i prijedloge u razmatranje moći uputiti i svi oni koji nisu članovi navedene skupine.

 

HRT/ZDanas