fbpx

BOŽIDAR LONGIN Gospodarstvo i poduzetništvo ključ su razvoja županije!

Božidar Longin, HDZ-ov je kandidat za župana Zadarske županije. Dugogodišnji je član nacionalnog predsjedništva, u stranku je ušao još 1989. godine, a u aktivnu politiku uključio se nakon Domovinskog rata. HDZ je u Zadru i županiji okupio široku koaliciju koja uključuje i HSU, HSP dr. Ante Starčević, Hrast i Reformiste i žele nastaviti pobjednički niz koji traje od 1990. godine.


Na listi imate dosta novih imena, a za zamjenike ste izabrali dvojicu mladih stručnjaka – Šimu Mršića i Šimu Vickovića?

Obojica mojih zamjenika su se dokazali na svojim dosadašnjim radnim mjestima i očekujem veliku podršku s njihove strane u provođenju našeg programa. Lista je kvalitetna i u svakom slučaju pobjednička. Imamo puno novih lica, mladih i stručnih ljudi, a na njoj je zastupljeno i više od 40 posto žena. Lista je kvalitetan spoj iskustva i mladosti te smatram da smo s kandidatima maksimalno pokrili sve krajeve naše županije, jer nam je cilj njezin ravnomjeran razvoj. Potrebna nam je i stabilna županijska skupština koja će raditi afirmativno, bez svađa i podjela.
Kroz protekla tri mjeseca, zajedno sa svojim stožerom, Longin je više puta obišao cijelu županiju. Posebno je zadovoljan pozitivnim reakcijama stanovnika na njegov program razvoja Zadarske županije godine pod nazivom Županija sigurne budućnosti…
Naš je tim izradio jedan detaljan i konkretan program razvoja Zadarske županije kroz iduće četiri godine. Na programu je radio moj stožer, u kojem su mahom mlađi ljudi, koji su dokazani na brojnim uspješnim projektima. Mi smo jedina opcija koja je predstavila ozbiljan program s jasnim ciljevima i smjernicama, kaže Longin.

Koji su glavni ciljevi vašeg programa?

Gospodarstvo i poduzetništvo ključ su razvoja županije. Dovršetkom projekta Gaženica i proširenjem Zračne luke Zadar otvorit će nam se posve nove mogućnosti koje ćemo znati iskoristiti, a svim projektima koji su u završnoj fazi otvorit će se velik broj novih radnih mjesta. Velika pozornost posvetit će se izgradnji odvodnje u preostalim dijelovima županije za koje su u velikoj većini već osigurana sredstva iz EU fondova, te izgradnji vodovoda u preostalim dijelovima naše županije uključujući najudaljenije otoke. Pitku vodu mora imati svaki stanovnik naše županije!

Imate li kakve mjere za mlade?

Želimo županiju koja je stvorila sve preduvjete za kvalitetan život svih svojih građana. Pokrenut ćemo konkretne mjere poticanja demografske obnove povećanjem porodiljnih naknada na tisuću kuna za prvo i drugo novorođeno dijete te pet tisuća kuna za treće i svako sljedeće novorođeno dijete. Želimo biti županija u koje se useljava, a ne iz koje se iseljava. Svim srednjoškolcima i studentima osigurat ćemo besplatan prijevoz, a za sva deficitarna zanimanja pokrit ćemo cjelokupne troškove školovanja.

Umirovljenici su jedna od ranjivijih skupina?

Toga smo svjesni. Zato ćemo za naše stanovnike treće životne dobi osigurati mobilne medicinske timove za najudaljenije dijelove županije, uključujući i otoke. Sufinancirat ćemo smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 kuna mjesečno.

Kako ste zadovoljni kampanjom?

Mi smo od početka kampanje krenuli s afirmativnom kampanjom, jer smo željeli predstaviti sadržaj našeg programa. Važna je vjerodostojnost, a vjerujem da će naši stanovnici prepoznati i valorizirati naš dosadašnji rad na razvoju svih gradova i općina Zadarske županije.

Zadar i Zadarska županija i na nacionalnoj su razini prepoznate kao ‘utvrda’ HDZ-a. Hoće li to i ostati nakon 21. svibnja?

Gradu Zadru i Zadarskoj županiji treba politička stabilnost koju nudi samo HDZ, koji sada ima i vertikalu prema Zagrebu, ali i kontinuitet obnašanja vlasti i kvalitetan rad. Premijer Andrej Plenković je prije nekoliko dana na Plovaniji jasno poručio kako je Zadar grad koji je najviše napredovao na Jadranu. Veseli nas što je to prepoznato i na nacionalnoj razini. Grad Zadar zaslužuje stabilnu gradsku vlast, na čelu s Brankom Dukićem, kako bi nastavili raditi na dobrobit svih nas i naše djece. Dukić je moj jako dobar prijatelj, iz stranke i sa sportskih terena. Izuzetno je dobar liječnik, šef ginekologije u Zadru, sjajna i iznimno pozitivna osoba. Poznajem ga još iz rata, znam ga kao ozbiljnog čovjeka i jednu dragu, toplu osobu. Važno je da grad i županija blisko surađuju na svim područjima i na tome ćemo posebno raditi, jer zajedno smo jači.