fbpx

DO 11.30 NA BIRALIŠTA IZAŠLO GOTOVO 16 POSTO BIRAČA Iz GONG-a objavili prvo izvješće o nepravilnostima

Prema prvim podacima Državnog izbornog povjerenstva, prosječan odaziv na lokalnim izborima do 11:30 sati iznosio je 15,98 posto. Glasalo je gotovo 550 tisuća birača.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji (21,94 posto), a najmanji u Požeško-slavonskoj (11,98 posto).

Od većih gradova, u Zagrebu je do 11:30 na birališta izašlo 15,40 posto, u Splitu 16,35 posto, u Rijeci 13,48 posto, u Osijeku 14,86 posto, u Zadru 13,45 posto…

Među gradovima, po odazivu prednjači Gospić (24,7 posto), na začelju je Velika Gorica u kojoj je do 11,30 sati glasovalo 13,2 posto birača.

Odaziv je ukupno bolji nego na izborima prije četiri godine, danas je izašlo 72 tisuće birača više, s tim da treba imati na umu da se prije četiri godine izlaznost mjerila do 11 sati, danas do 11,30 sati. Prije četiri godine, do 11 sati izborima se odazvalo 13,5 posto, odnosno 478 tisuća birača.

Slijedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a ‘obuhvatit’ će birače izašle na birališta do 16,30 sati.

Slaba karika

Iz GONG-a su u međuvremenu izvijestili kako lokalni izbori do 11 sati prolaze s manjim brojem nepravilnosti, a dodaju i kako “slabu kariku”, prema neanonimnim dojavama građana, predstavljaju pojedini birački odbori.

Najbrojnije prijave odnose se i na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama (Bjelovar, Zagreb), slanjem SMS-ova (Varaždin) i postavljanjem plakata (Split, Zagreb, Marina), stoji u priopćenju.

GONG je stoga pozvao kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Napominju i da se od medija i novinara očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

– Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Zagreb, Split) koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju ‘slabu kariku’ izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore, istaknuli su iz GONG-a.

GONG je u priopćenju apelirao na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba, napominju.

Iz GONG-a birače podsjećaju da svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Ponavljaju i da osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nije dovoljno informirana.

GONG posebno ističe da fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

Također, apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr kao i nadležnim izbornim povjerenstvima.

‘Sporadične prijave’

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako je u prijepodnevnom dijelu nedjeljnih lokalnih izbora Povjerenstvo zaprimilo “sporadične prijave” o nepravilnostima, ali da nije bilo takvih koje bi utjecale na zakonitost izbora.

Bilo je sporadičnih prijava koje smo odmah rješavali, rekla je Fabijančić Križanić nakon što je Povjerenstvo u podne objavilo podatke da je na birališta u nedjelju izašlo 2,4 posto odnosno oko 72 tisuće birača više nego prije četiri godine.

Birači su, primjerice, prijavljivali da glasački listić nije licem okrenut prema dolje, da su dobili samo neke listiće, da na stranicama DIP-a ne mogu naći kandidature za izbor vijeća mjesnih odbora na zagrebačkom Črnomercu (objavljuje ih zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo) itd.

Potpredsjednica DIP-a osvrnula se i na ocjene GONG-a da pojedini birački odbori nisu dobro educirani i da su “najslabija karika” izbora.

U izbornim tijelima, dakle biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, anagažirana je “vojska” od 73 tisuće ljudi, pa su sporadični slučajevi uvijek mogući, no to nikako ne upućuje na neregularnost, ističe Fabijančić Križanić.

Podsjeća pritom da je DIP ovoga proljeća, dakle prije izbora, diljem Hrvatske provodio edukacije, da je objavio detaljan Podsjetnik o radu biračkih odbora, da su članovi Povjerenstva stalno na raspolaganju za informacije i upute, iako Povjerenstvo formalno ne provodi lokalne izbore, nego je to zadaća ‘nižih’ povjerenstava.

Fabijančić Križanić poziva birače da, ako uoče nepravilnosti, to prijave adležnom ili Državnom izbornom povjerenstvu, biračke odbore da posao odrađuju “kako treba”, a izborne sudionike da poštuju izbornu šutnju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.

Jutarnji list/ZDanas